Dünyanın en büyük Köroğlu heykeli Bolu’da açıldı

TÜRKSOY ve Bolu Belediyesi işbirliğinde hazırlanan dünyanın en büyük Köroğlu heykelinin açılışı, uluslararası düzeyde yoğun katılımın sağlandığı törenle gerçekleştirildi.

Uluslararası Köroğlu Parkı’nda gerçekleştirilen açılışa TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Bağdat Amreyev, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlyev, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, BİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Kırgızistan ve Kazakistan diplomatik misyon temsilcileri, Kazakistan Güzel Sanatlar Akademisi Başkanı Amandos Akanaev, heykeltıraş Murat Mansurov, Türk Dünyası çeşitli coğrafyasından misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TÜRKSOY tarafından 2016 yılında düzenlenen Köroğlu Heykeli ve Kaide Binası Uluslararası Tasarım Yarışması’nın sonucuna göre birinciliği kazanan Kazakistanlı heykeltıraş Murat Mansurov tarafından yapılan heykelin açılışı öncesinde Türk Dünyası’nın ortak bayramı Nevruz kutlandı ve Nevruz ateşi yakıldı.

TÜRKSOY’un Nevruz Ateşi Bolu’da yakıldı

Köroğlu Parkı’na toplanan katılımcıların alkışları arasında, protokol üyeleri, Türk halklarının ortak mirası ve Nevruz’un vazgeçilmez geleneği olmanın yanısıra, TÜRKSOY’un Nevruz etkinliklerinin başlangıcı olarak kabul edilen “Nevruz Ateşi”ni yaktı. Protokol üyeleri, Türk cumhuriyetlerinden gelen ve ellerinde Türk cumhuriyetlerinin bayraklarını dalgalandıran milli kıyafetli öğrencilerin çevrelediği meydanda konulan örs ve çekiçle, başka bir kadim Nevruz ritüeli olan demir dövme geleneğini yeniden yaşattı.

Katılımcılar Nevruz’un olmazsa olmazlarından olan boyalı Nevruz yumurtalarını “tokuşturma” geleneğini de yerine getirerek, baharın bereket getirmesini temenni ettiler. Nevruz bayramı ritüellerinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

“Köroğlu Heykeli, TÜRSKOY’un Türk Dünyası’na Nevruz armağanı”

Yaptığı açılış konuşmasında Nevruz bayramını kutlayan, baharın ve yeni yılın tüm Türk Dünyası’na, insanlığa barış, huzur, bolluk ve bereket getirmesini dileyen Düsen Kaseinov, bu muhteşem Köroğlu anıtının hazırlanması ve tamamlanması sürecini, Köroğlu hikayelerindekilere benzeyen adeta destansı bir kahramanlık hikayesi olduğunu vurguladı.

Bu eserin sadece Bolu için değil, tüm Türkiye ve tüm Türk Dünyası adına kıymetli bir armağan olduğunu belirten Kaseinov, “Türkistan’dan Kafkasya’ya, Anadolu’dan Balkanlara yüzlerce yıldan beri aşıkların sazında söylenen Köroğlu türküleri, ozanların dilinden anlatılan Köroğlu hikayeleri bundan sonra bu anıt ile özdeşleştirilecek ve gelecek nesillere miras bırakılacaktır. Türk Dünyası’nın UNESCO olarak adlandırılan TÜRKSOY başkanı olarak başta Sayın Alaaddin Yılmaz Bey olmak üzere bu eserin meydana gelmesinde emeği geçen, destek olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim.” diye konuştu.

Kaseinov, “TÜRKSOY olarak Türk Dünyası’nın ortak geleceği adına böylesine önemli bir çalışmaya katkı sunmaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayız. Hakkın, adaletin, eşitliğin ve özgürlüğün timsali olan Köroğlu, yeni nesillerin aynı ilkelerle yetişmesinde sembol olacaktır. Köroğlu’nun büyüklüğü şüphesiz bu heykel ile ölçülemez. Ancak bu çapta bir anıtsal heykel Köroğlu’nun şahsında Türk Dünyası’nın kardeşliğine ve ortak geleceğine verilen önemin göstergesidir.” dedi.

“Köroğlu, elinde sazı, dilinde sözü, mazlumu koruyan ve zalimlere karşı duran bir kahraman”

Konuşmasında, Köroğlu’nun Türk Dünyası’nın ortak kahramanı ve sahip çıktığı bir kahraman olduğunu dile getiren Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, ”Köroğlu gibi elinde sazı, dilinde sözü, mazlumu koruyan ve zalimlere karşı duran başka bir kahraman yoktur. Benden selam olsun Bolu beyine derken de biz Bolu’da yaşadığına inanıyoruz, Kırgızlar – Kırgızistan’da, Azerbaycanlılar -Azerbaycan’da, Kazaklar – Kazakistan’da, Türkmenler – Türkmenistan’da, Özbekler de Özbekistan’da yaşadığına inanıyor. Böyle bir kahramana sahip olmaktan Türk Dünyası olarak son derece mutluyuz” diye konuştu.

Türk Dünyası’nın bir diğer ortak mirası olan Nevruz bayramına işaret ederek, Türk coğrafyasında tek Nevruz tepesinin Bolu’da olduğunu kaydeden Yılmaz “Nevruz ateşini yaktık, Nevruz ateşimiz, bayram sevincini Türk Dünyası diğer coğrafyalarına da taşıyacaktır.” diye konuştu.

Milletleri devlet yapan, devletleri büyük yapan, onların kültür ve medeniyet algıları olduğunu ifade eden Bolu Valisi Ahmet Ümit, Türk halklarının kahramanlarının yeterli düzeyde tanıtılmadığına vurgu yaptı. Ortak kahramanımız Köroğlu’nun anlamlı anıtının Bolu’da yükselmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Ümit, “Kahramanı olmayan ulusların geleceği olamaz. Karacaoğlan, Dadaloğlu, Mevlanalar, Yunus Emreler, Sultan Abdallar, Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Şerife Bacılar, Köroğlular olmasaydı kültürümüz ve medeniyetimiz eksik olurdu. Köroğlu dendiği zaman halkın yanında yer alan halk kahramanı akla gelir. Yüce milletimiz tarih boyunca her zaman her devirde mazlumların yanında yer almıştır. Bu anlamlı anıtın Bolu’ya yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden şarkı ve dans örneklerinin sergilendiği mini bir konser sunuldu.

Konser sonunda sahneye çıkan protokol üyeleri düzenlenen kurdele kesme töreni ile heykelin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından katılımcılar Köroğlu Parkında yer alan sanat müzesini gezerek, Köroğlu resim ve kitaplarından oluşan sergiyi inceledi.

Bolu Köroğlu Heykeli

Köroğlu Heykeli ve Kaide Binası Uluslararası Tasarım Yarışması, TÜRKSOY ve Bolu Belediyesi işbirliğinde 2016 yılında düzenlenmişti.

Türk Dünyası’ndan yetkin jüri üyelerinin incelemeleri ve kararları doğrultusunda, projeye müracaat eden adaylar arasından Dereceye giren isimler; 1. Yedil Tussibbekov- Mimar, Murat Mansurov Heykeltıraş- (Kazakistan) 2. İbrahim Bakır- Mimar, Murat Oğuz- Heykeltıraş (Türkiye), 3. Abdukakhar Turdiev- Mimar, Tulyagan Tadjıkhodjaev- Heykeltıraş (Özbekistan) şeklinde sıralanmıştı.

Murat Mansurov tarafından hazırlanan Köroğlu heykeli bronzdan yapılan dünyanın en büyük atlı heykeli olma özelliğini taşıyor. Kaidesi ve figürüyle birlikte 66 metre olan heykelin yüksekliği, bulunduğu tepe ile birlikte 99 metreye ulaşıyor.