Erdoğan: O sözlerim Bahçeli'ye değildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki NATO zirvesinin dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Referandum sürecinde ilişkilerin gerilediği Avrupa Birliği’nin liderleriyle Brüksel’de buluşan Cumhurbaşkanı şöyle dedi: “Yeni bir süreç başlatılmalı. 12 aylık bir takvim aldık. Bu takvim üzerinde birlikte çalışma yapacağız.”

‘POZİTİF İVME İÇİN’

16 Nisan referandum sürecinde Avrupa Birliği ülkeleri, AK Partili bakanların toplantılarına izin vermemiş ve bu krize neden olmuştu. ‘NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB liderleriyle baş başa görüştü. Zirvedeki temaslarına değinen Erdoğan “Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Juncker ile görüşmemiz oldu. AB üyelik sürecine yeni ve pozitif bir ivme kazandırılması hususunda olumlu bir görüşme yaptık. Türkiye-AB göç anlaşmasının uygulanması hususunu müzakere ettik, Türklere vize serbestisi konusunu da müzakere ettik. Terörle mücadelede Türkiye’ye destek olunmasını istedik. Referandum sürecinde yaşananların geride bırakılması gerekiyor. Artık yeni bir süreci başlatma temennisini Tusk ve Juncker da gündeme getirdi” dedi.

‘YPG KONUSUNDA UYARDIK’

AB ile ilişkilerde ‘beyaz bir sayfa açıldı’ diyebilir misiniz?

Çalışmalar yapmışlar. 12 aylık takvim aldık. Bu takvim üzerinde dışişleri ve AB bakanlıklarımızla çalışma yapacağız. Sadece vize meselesi değil, Kızılay ve AFAD’a yapacakları para yardımı hususunu da gündeme getirdik.

NATO, DEAŞ’a karşı koalisyona katılacak. NATO unsurlarıyla YPG arasında bir ilişki olacak mı?

PKK’nın Suriye kolu YPG’yi ve bizim bu konudaki tavrımızı anlattık. ‘Ülkemize yönelik yanlışlık olursa angajman kurallarını uygularız’ dedik.

Referandumda kabul edilen yeni sistemin yaygınlaştırılmasıyla ilgili 2019’a kadar yeni adımlar atılacak mı?

Partili cumhurbaşkanı olma imkanı, bunlardan biridir. Onun adımını biz attık. Gazeteciler soruyor: ‘Siz grup konuşması yapacak mısınız?… Salı günkü TBMM’deki grup toplantılarında konuşma yapabilirim. Diyelim ki ben gelemedim, orada genel başkan vekili olarak Binali bey grup konuşmasını yapabilir. Gayet uyumlu bir şekilde bunlar yürüyor.

Bakanlar Kurulu’na artık hep siz mi başkanlık edeceksiniz?

Şu anda cumhurbaşkanı olarak bizim de üzerimizde yükler var. Sayın Başbakan’la, bu işin paylaşımını yapacağız. Belli aralıklarla biz bakanlar kurulunu toplarız, onun dışında Başbakan bakanlar kurulu toplantısını yapar.

‘O SÖZLER BAHÇELİ’YE DEĞİLDİ’

Devlet Bahçeli’nin sizin açıklamalarınıza cevaben bazı açıklamaları oldu. Bir değerlendirmeniz olacak mı?

(İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı, FETÖ sanığı Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliyesiyle ilgili açıklamalar.) Burada ciddi bir yanlış anlama var. Açıklamalarımın muhatabı Sayın Bahçeli değildi. Birileri Sayın Bahçeli’yi yanılttı. Aksine, ana muhalefetin başındaki zatın birçok yanlışlarını pazara çıkaran bir cevap bu. Partimiz ile alakalı olmayan, İstanbul Belediye Başkanı’nın damadıyla alakalı bir konu. Onun partimizi siyasi temsil yetkisi var mı, yok. Öbür taraftan yargı onu denetimli serbestlikle bırakmış. Bu yargıyla alakalı bir konu.

‘MACRON POZİTİF ENERJİ VERDİ’

Fransa Cumhuriyet tarihinin en genç cumhurbaşkanıyla bir araya geldiniz. Sizde Macron nasıl bir intiba bıraktı?

Dün bir bugün iki. Genç, 40 yaşında bir arkadaşımız. Pozitif bir enerji verdi. Bu pozitif enerjinin, gerek yatırımlarda gerek ticari ilişkilerde bizi iyi bir yere taşıyabileceğini düşünüyorum.

“NASIL YAPARSINIZ”

Almanya Başbakanı Merkel ile de görüşmesi hakkında bilgi veren Erdoğan “Almanya’daki PKK ve FETÖ’ye gösterilen koruyucu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini özellikle gündeme getirdik. Darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesine tepkimizi en sert şekilde ifade ettik ve ‘Bunu nasıl yaparsınız?’ diye sorduk” diye konuştu.

İSİMLER İNCELENECEK

Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine Türkiye izin vermemiş ve bu krize neden olmuştu. Erdoğan şöyle dedi: “Kimler ziyaret edecekse isim listesinin gönderilmesini istedik. Zira Alman vekiller arasında bazen teröristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. Şimdi dışişleri bakanlarımız görüşecek. Buna göre adım atacağız.”

‘KAFAYI DENİZ’E TAKMIŞLAR’

Merkel’le görüşmenizde bazı tutuklu isimlerin de gündeme geldi mi?

Onlar kafayı Deniz’e takmış durumdalar. (Alman Die Welt gazetesi Türkiye temsilcisi Deniz Yücel 27 Şubat’ta tutuklandı.) Ben de kendilerine ‘Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım. Sizden iltica talep edenler var. Önce 4 bin 500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Oralarda PKK cirit atıyor, FETÖ cirit atıyor.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1 K