Erdoğan’ın dikkatini çeken Kırgızistan’daki FETÖ: “Azerbaycan’dan kaçmış FETÖ'cü rektör bile Bişkek’te”  

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan ziyareti sırasında FETÖ konusuna değindi.

Yeni Çağ Azerbaycan’ın haberine göre, Kırgız mevkidaşı Sooronbay Jeenbekov’la ortak düzenlediği basın konferansında FETÖ teröründen bahseden Erdoğan, Türkiye’de yaşanmış darbe girişimi olayının Kırgızistan’da da gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı’ysa FETÖ’nün tüm çalışmalarının devlet kontrolü altına alındığını ve  bundan sonra bu konuyla bizzat ilgileneceğini belirtti.

FETÖ çalışmalarını araştırarak Terörün Gülen Yüzü ve Sessiz İşgal kitaplarını kaleme alan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı, araştırmacı gazeteci Agil Alesger, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şu anda Kırgızistan, fetöcülerin kendilerini en rahat hissettikleri ülkelerden biri. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fetullahcılar Avrupa’ya kaçarken Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan’dan bazı önemli isimler Bişkek’i seçti. Azerbaycan’daki Çağ Öğretim’in Kırgız versiyonu Sebat’dı. Sebat Uluslararası Örügütü’ne 16 lise, Atatürk-Ala Too Üniversitesi, Silk Road özel okulu, dersanesi ve yurtlar dahildi. Fakat 15 Temmuz sonrası eski Cumhurbaşkanı Atambayev’in döneminde bu eğitim kurumları Azerbaycan’da ve diğer ülkelerde olduğu gibi isimlerini değiştirdi. Şu anda bu okullar  Sapat ismiyle çalışmalar yapıyor. Hatta birçok ülkeden kaçmış fetöcüler bu eğitim kurumlarında çalışıyor.  Örneğin, Azerbaycan’da kapatıldığı söylenen Kafkas Üniversitesi’nin eski Rektörü Ahmet Sanıç şu anda Atatürk-Ala Too Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı ve Tıp fakülesinin Dekanı. Bu şahıs, Azerbaycan’da FETÖ’nün Enver Özeren’den sonra 2 bilemedin 3’cü adamlarından biri. Kırgız hükümeti bu konuda çok dikkatli olmalı. Erdoğan’ın konuyla ilgili uyarısı boşuna değil.  Azerbaycan’da Elnur Aslanov-Ceyhun Osmanlı döneminde olduğu gibi Kırgızistan’da da FETÖ liselerinin çocukları öne çekilmekte. Sırf bu lise çocuklarının önünün açılması için Kırgız eğitim sistemi berbat bir duruma sürükleniyor. Zaten ülkede ciddi bir yoksulluk söz konusu ve FETÖ bu durumu kullanıyor. Onlar devletin alt ve orta kısmına yayılmış durumda. Bu yüzden de Kırgız hükümeti onları kontrol altında tutmakla yetinmeyerek ciddi önlemler almalı.”

Agil Alesger, aynı zamanda Azerbaycan gibi Türkiye’nin yanında olan ülkelerde FETÖ’nün gizli çalışmalar yaptığına dikkat çekti:

“Çünkü açık çalışmaların sonları olacağını iyi biliyorlar. Örneğin Azerbaycan’da Zaman gazetesini kapatarak sadece Azerbaycan vatandaşlarının çalıştığı Yeni Avaz’ı kurdular. Böylelikle de varlıklarını korumaya devam ediyor, ara sıra da Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerini baltalamakla meşguller.

Kırgızistan’daysa buna gerek bile duymadılar. Zaman Kırgızistsan, bugün de çalışmalarını sürdürüyor. Yani bugün FETÖ’nün elini kolunu sallayarak gezdiği ülkelerin başında maalesef kardeş bildiğimiz Kırgızistan geliyor. Erdoğan’a “ağabey” diyen Atambayev’in tutumuyla Sayın Jeenbekov’un tutumu aynı değil. Her halde Jeenbekov da bu konuda ciddi adımlar atacaktır. Bu, Türkiye’den çok Kırgızistan için büyük önem arz ediyor.”

www.yenicag.info

3.6 K