Azerbaycanlı parti başkanından Erdoğan'ın "Kudüs Zirvesi"ne destek

İslam İşbirliği Teşkilatı 13 Aralık’ta İstanbul’da toplanacak. Türkiye’nin ev sahipliği edeceği toplantının düzenlenme sebebi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkent olarak tanıması. Zirve toplantısına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de davetli.

Bildiğiniz üzere, İsrail Azerbaycan’ın en çok silah aldığı ülkelerden. Bu yüzden de İİT’nın Kudüs toplantısında Bakü için biraz zor geçecek.

Konuyla ilgili Yeni Çağ Haber‘e konuşan ADP (Azerbaycan Demokratik Partisi) Başkanı Serdar Celaloğlu, Bakü’nün Kudüs toplantısında Müslüman kardeşleriyle aynı tutumu sergileyeceğini düşünüyor:

“Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, İsrail devletinin oluşturulması ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi İsrail halkının çıkarları doğrultusunda değildi. Tarihi yönden baktığımızda, bu politikanın 18. yüzyıldan itibaren Batı ülkelerinin Osmanlı’ya yönelik yürüttüğü siyasetten kaynaklandığını görüyoruz. Batı, Osmanlı topraklarında Yahudi devleti oluşturarak Yahudilerden kurtulmayı düşünüyordu. Çünkü o dönem Yahudiler, ABD ve Avrupa’nın bazı topraklarında devlet kurmak niyetindeydiler. Onlar ABD eyaletlerinden birini “Yahudi eyaleti” yapmaya çalışıyordu. Daha sonraki dönemdeyse devlet kurma hayallerini Almanya’da gerçekleştirmeye yeltendiler. Ama Hitler’in Yahudilere yönelik soykırımı, onların hedefine ulaşmasına engel oldu. Yahudiler bir ara İspanya topraklarında da devlet kurmak istemişti, 16. yüzyılda yaşanan bu olayda İspanya Kralı Yahudilerin isteğine ulaşamaması için elinden geleni yapmıştı. Kısacası, Batı hiçbir zaman kendi topraklarında Yahudi devleti oluşturulmasına izin vermedi.

Buna karşılık Rusya nasıl Azerbaycan’a yönelik Ermenistan’ı yarattıysa, İngilizler de Osmanlı’ya yönelik İsrail’i oluşturdu. Bugün Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması, İsrail halkına beslenen sevginin göstergesi değil. Bu adım aslında Müslümanları İsrail’e karşı kışkırtma, Orta Doğu’daki çatışmayı da en az 10 sene uzatma ve Yahudileri de tehlikeye atma hedefine hizmet ediyor. Aslında Trump’ın bu kararı öncelikle İsrail hakının çıkarlarına uygun değil. Kudüs meselesi bir Filistin meselesi değildir. Müslüman olan herkes Kudüs’ü kutsal toprak olarak görüyor. ABD’nin bu adımı hepimizin dini inanç özgürlüğünün ihlali demek. Çünkü Kudüs, Mekke ve Medine’den sonra İslam’ın üçüncü kutsal kentidir. Evet İsrail dostumuz ama Kudüs İsrail’in başkenti olamaz. İsrail böyle bir durumda Azerbaycan’ın tutumuna saygı duyacaktır. İsrail’le Azerbaycan arasında karşılıklı işbirliği ilişkileri mevcut. Yahudi konusunun fazla büyütüldüğünü düşünüyorum. Onlar dünyanın en akıllı veya seçilmiş halkı değil. Sadece böyle bir algı oluşturmak onların işine geliyor. Aksine, İsrail sadece ABD’nin Türkiye’ye karşı elinde tuttuğu bir silah.

Bu yüzden de Azerbaycan Müslüman ülkelerle birlikte kutsal toprakları savunmalı. Çünkü bu kent tüm Müslümanlara ait. Hıristiyan dünyası da Trump’ın bu kararını eleştiriyor. Çünkü bu kent Hıristiyanlar için de kutsal, Hazreti İsa bu topraklarda haça çekildi. Kudüs tüm dünya için açık bir kent olmalı. Kudüs konusunun siyasileşdirilmesini, Müslümanların ve Hıristiyanların dini inancına saygısızlık olarak görüyorum. Azerbaycan da İİT’nın İstanbul toplantısınds hakkın yanında olacaktır. Azerbaycan, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasına itiraz edecek.”

www.yenicag.info

1.5 K