Erdoğan`ın olası Kırım ziyaretinin nasıl pahalıya patlayacağını hayal bile edemiyorum - Rus uzman

“Türkiye`den Kırım`a hava ve deniz yolculuğu durdurulmuşsa, Eroğan`ın kendisi neden oraya gitsin?”

Bu fikirleri Yenicag.ru`ya açıklamasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a Rusya Başkanı Vladimir Putin tarafından işgal edilmiş Kırım`da Camii`nin açılışı için edilmiş davetin olasılıklarını değerlendiren rus uzman Rinat Muhametov seslendirmiş.

Muhametov`un sözlerine göre Erdoğan`ın Rusya tarfından ilhak edilmiş Kırım`a gitmesi Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin bozulmasıyla sonuçlanabilir:

“Rus politika uzmanlarının Erdoğan`ın Kırım`a gideceği yönündeki fikirleri Türkiye`nin NATO`dan çıkacağı fikirlerine benzer spekülasyonlardan biri. Aslında bu tür yanaşmaların sebebi belli. Hatta Putin`in Erdoğan`ı Kırım`a davet etmesinin kendi bile jeopolitik provakasyondur.

Ukrayna toprağı olarak kabul edilen Kırım`a her hangi bir ülkenin Cumhurbaşkanının ziyareti Uluslararası hukuk prensiplerinin açık şekilde çiğnenmesi demek. Bunu Ankara`da da anlıyorlar.

HalihazırdaTürkiye ekonomisi Amerika`nın baskıları yüzünden kötü günlerden geçiyor. Türkiye`den Kırım`a hava ve deniz yolculuğu durdurulmuşsa, Erdoğan`ın kendisi neden oraya gitsin?

Bundan başka Türkiye`nin iktidar partisi son yerel seçimlerde yüzleşdiği uğursuzluktan sonra muhalefetin kendilerini eleştirmesini ve ülkedeki 2-3 milyon civarındaki tatar asıllı seçmenlerin oylarını yitirmek istemeyecektir.

Erdoğan ve ekibi Moskova ile olan yakın ilişkilerinden dolayı zaten eleştiriliyorlar. Erdoğan`ın Rusya tarafından ilhak edilmiş Kırım`ı ziyareti Türkiye-Ukrayna ilişkilerini zedeleyebilir.

Ben Türkiye Cumhurbaşkanının olası Kırım`a ziyaretinin nasıl pahalıya patlayacağını hayal bile edemiyorum. Erdoğan`ı Kırım`a hatta “islam dünyasının lideri” olarak davet etmiş olsalar bile Erdoğan oraya gitmeyecek.”

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

898