Ermenilerin Paşinyan seçimi: “Rövanşistlerin iktidara gelmesi Rusya`yı çok daha zorlayacaktı” – Mehmet Perinçek

Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü’nün profesörü, Türk Avrasyacılık Harekatı’nın lideri Mehmet Perinçek, Ermensitan`da yapılan erken parlamento seçimlerine ilişkin Yenicag.info muhabirinin sorularını yanıtladı.

– Paşinyan`ın partisinin seçimi kazanmasından sonra Rusya Ermenistan`la ilgili nasıl bir politika izleyecek?

– 10 Kasım öncesi ve 10 Kasım sonrası iki farklı Paşinyan var. Rusya açısından 10 Kasım öncesi Paşinyan, aynı Aliyev`in ifade ettiği gibi Soros`un çocuğuydu. Fakat 10 Kasım`dan sonra aldığı ağır yenilgilerle birlikte Paşinyan, Rusya açısından da daha kolay anlaşılabilir bir isim haline geldi. Rusya bugün üçtaraflı ateşkesin garantörü durumunda. Dolayısıyla ateşkesin bozulmasına veya gereklerinin yerine getirilmemesine yönelik her adım Rusya`nın prestijine zarar verecektir. Bölgedeki istikrarı bozacak herhangi çatışma ortamı, gerginlik ortamı Rusya`yı zor durumda bırakcaktır. Bu bakımdan rövanşistlerin iktidara gelmesi Rusya`yı çok daha zorlayacaktı. Çünkü rövanşist muhalifler, Azerbaycan ve Türkiye`ye karşı tamamen düşmanca bir politika izliyorlar. Karabağ konusunda daha kararlı tutum alınmasını savunuyorlar. Hatta Paşinyan`ı Türkiye ve Azerbaycan`a teslim olmakla suçluyorlar.

Bununla birlikte Paşinyan ve ekibi, son dönemde Türkiye ve Azerbaycan`a yönelik politikalarının artık eskisi gibi olmaması gerektiğini, değişmesi gerektiğini, bölge gerçekliğinin farklı olduğunu belirttiler. 24 Nisan`la ilgili eylemlere kendi ABD Büyükelçiliği`ne asgari düzeyde katılma emri vermişlerdi. Dolayısıyla ilişkilerin normalleşmesine yöpnelik adımlar attılar. Bunların hepsi Rusya açısından da önemli. Çünkü bölgede oluşmuş bir insiyatif var. Aynı Astana Süreci gibi. Ortak Gözlem Merkezi var. Bu merkeze Moskova da, Ankara da önem veriyor. Bu noktada Ermenistan`da daha uzlaşmacı hükumetin olması Moskova`nın da işine geliyor. Çünkü onlarla bu süreci yürütmek daha kolay olacaktır. 10 Kasım`dan önce Pşainyan Batı`nın kontrolündeyken, 10 Kasım`dan sonra rövanşist grupların politikaları Batı`nın işine gelmektedir. Azerbaycan-Ermenistan, Türkiye-Ermenistan gerilimini arttırmaya yönelik politikalar Batı`nın işine gelmektedir. Artık roller değişmiştir. Paşinyan hükumeti Rusya`nın işini de kolaylaştıracaktır.

– Paşinyan`ın seçim sonuçlarından sonra, Türkiye ve Azerbaycan`ın 6`lı platform çağrılarına olumlu yanıt verme ihtimali ne kadar?

– İlk önce şunun altını çizmek lazım; Ermenistan halkının nesnel çıkarları, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya`yla iyi ilişkiler kurmaktan geçiyor. İçinde bulundukları ekonomik, toplumsal ve siyasal sorunları ancak komşuları ile iyi ilişkiler kurmakla çözebilirler. Altılı platform da bu anlamda Ermenistan halkının nesnel çıkarları ile örtüşmektedir. Bu platformun kurulmasıyla birlikte bölgesel entegrasyon süreci hızlanacaktır. Ulaşım alanında, özelliklle Sovyet demiryolu ağının tekrar canlandırılması, Zengezur koridorunun açılmasıyla bölgesel iletişim, ticaret ve ekonomi gelişecektir. Bunların hepsi de Ermenistan halkının içinde bulunduğu ekonomik sorunların çözülmesi açısından da fayda sağlayacaktır.

Bu açıdan altılı platform, bölge ülkelerinin hepsinin çıkarlarına uygundur. Paşinyan hükumeti buna hemen olumlu cevap verir mi onu bilemiyoruz. Ama eğer seçim sonuçlarına bakacak olursak Ermenistan halkının saldırgan tarafa oy vermediğini görüyoruz. Sonuçlar, Ermenistan halkının da barış ve huzur istediğini ortaya koymaktadır. Paşinyan hükumeti, sorunları çözmek niyetindeyse buna olumlu yaklaşır. Böylece Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran ve Gürcistan`la ilişkilerini üst düzeye taşıyarak kendi içerisinde de istikrar, refah ve bir ekonomik gelişim yaratabilir.

Agil Bekir