Ermenistan askerimizin naaşını hiçbir koşul koymadan geri vermelidir" - Uzman

Geçtiğimiz yılın 29 Aralık tarihinde Ermenistan tahribatı sonucu sınırda yaşanan çatışmalar sırasında hayatını kaybeden ve cesedi düşman kontrolündeki bölgede kalan Azerbaycan askeri Cengiz Qurbanov’un naaşının iadesi Ermeni tarafının sorumsuzluğu yüzünden gecikiyor.

Uluslararası Kızılhaç’ın Azerbaycan temsilciliği Ermenilerin verdiği bilgilere dayanarak, sınırda yaşanan olaylarla ilgili soruşturma yapıldığını ve bu nedenle cesedin teşhis edildiğini belirtiyor.

Soruşturma bitmeden naaşın iadesi söz konusu değildir. Ermeni basınının yazdığına bakılırsa Uluslararası Kızılhaç aracılığıyla Azerbaycan tarafına işte bu teklif iletiliyor: “Karşı taraf Ermenistan topraklarına saldırı olgusunu onaylarsa, “suçunu üslenirse” askerin naaşının iadesi süreci de hızlanabilir. Ermenistan’ın bu adımı ile katıldığı Cenevre ve diğer uluslararası sözleşmeleri bozması azmış gibi üstelik Azerbaycan’a karşı şart da ileri sürüyor.

Konuyla ilgili Yeniçağ.az‘a konuşan bilirkişi Arzu Nağıyev “Ermenistan bu adımı ile görüşmeler sürecini bozmaya ve bununla da Dağlık Karabağ sorununun çözümünde statükonun korunmasına çalışıyor”-diyor:

“Aynı zamanda çatışmanın Azerbaycan – Ermenistan sınırında olduğunu bahane ederek Ermeniler Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nü bu çatışmaya sokmak istiyor. Oysa bu imkânsızdır. Ayrıca Serj Sarkisyan ve onun eşkıya çetesi böylece kendi iktidarının ömrünü uzatmaya çalışıyor. Ne yazık ki, tüm uluslararası normlara aykırı hareketlerine rağmen, gerek BM, gerekse de AGİT tarafından Ermenistan’a kesin şekilde baskı yapılmıyor. Ayrıca tüm insani duygularını kaybetmiş Ermeni tarafı bu konuda acımasızlığını bir daha kanıtlamış oldu. Tüm uluslararası sözleşmeleri, hukuk normlarını çiğneyen Ermenistan Azerbaycan’a karşı herhangi bir şart ileri süremez ve askerimizin naaşını kayıtsız şartsız geri vermelidir etmelidir.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1 K