“Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakıstan Batı’ya yönelecek”

Avrupa Birliği’nin eski Sovyet ülkelerine etkisi her geçen gün daha da artıyor.

North&Eastern Europe Research Political Center Başkanı Aleksandr Sıtin, konuyu Yeni Çağ Haber’e değerlendirdi.

Aleksandr Sıtin

Uzmana göre, Rusya şu durumda askeri çatışmaya girmeden Batı’yla son derece gerilimi yüksek bir mücadele vermekte:

“Rusya Batı’yla açıkça askeri çatışmaya giremese bile, belirli düzeyde tehditler ve şantajlar savurmaya, sabotajlar düzenlemeye gücü yetebilir.”

2018 RUSYA SEÇİMLERİ, ABD-RUSYA İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

“Putin, herkesin onu desteklemediğini biliyor ama siyasi meydanda rakibi olmadığını düşünüyor. Bu yüzden de özgüveni oldukça yüksek. Bence, 2018 seçimlerinde zafer kazanarak tekrar yönetim başına geçerse, görev süresi boyunca veliaht arayışı içinde olacaktır. Ama bu konuyla ilgili fikir söylemek için daha çok erken. Çünkü önümüzdeki gelecekte Rusya-Batı çatışması sürekli bir hal alacak. Suriye ve Libya’daki mevzilerinden yararlanarak göçmenlerin Avrupa’ya girişini kontrol eden Rusya, neden yenileceğini bile bile NATO’yla çatışmaya girsin ki?”

AB’NİN ESKİ SOVYET TOPRAKLARINDA ETKİ ALANI GENİŞLENMEKTE

Uzmana göre, bir zamanlar Rusların kontrolü altında olan bölgelerde Avrupa Birliği’nin etkisi gözle görülebilir bir şekilde artacak. Etki alanının büyümesi bölgesel ve diğer projelerin uygulanmasıyla gerçekleştirilecek. Bunun için öncelikle Ukrayna’nın Avrupa’ya siyasi, ekonomik ve askeri entegrasyonuna göz önünde bulundurmalıyız.

Bu günlerde “Mejdumorya” (Denizler arası) isimli uluslarası konferansta katılmıştım. Eğer bu bölgesel proje başarıyla sonuçlanırsa, o zaman Beyaz Rusya ve Moldova, Avrasya’ya entegre etme fikrine tamamen veda edecek. Zaten Rusya’yla “entegre”nin sonuçlarından hiçkimse memnun değil.

Rusya yönetimindeki akıllı kişiler, Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve kısmen de Beyaz Rusya’nın Moskova’yla ilişkilerini koparmaya çalıştıklarının farkında. Gürcüstan zaten bu yolda büyük adımlar attı.

www.yenicag.info

2.2 K