Ermenistan “Konyak Diplomasisi”nin Fiyaskosu

Ermenistan temsilcileri Avrupa Parlamentosu Ukrayna temsilcilerine Azerbaycan’ın toprak birliği konusunda baskı yaptı.

Avrupa basını Avrupa Birliği Parlamentosu Ukrayna temsilci Grubu Başkan, Avrupa Parlamentosu Kültür, Bilim, Eğitim ve KİA Komisyonu Başkanı Vladimir Aryev’in dinlemeler sınasında parlamento başkanı ve temsilcilerine şikâyette bulunduğunu yazdı.

O kendisine Ermenistan Temsilci Grubunun baskı yaptığını söyledi. O bunun nedeninin çarşamba günü düzenlenmiş olduğu “Avrupa’da gazetecilere saldırı ve basına özgürlük” raporunu sunduğu sırada “Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesi” ifadesini kullandığını söyledi.

O “Ermeniler kullanmış olduğum ifadeyi değişmemi talep ediyorlar. Fakat ben raporumda hiçbir değişiklik yapmayacağım” – diye belirtti.

Ariyev gazetecilere yaptığı açıklamada raporunda ülkelerin toprak birliği konusunda hiçbir ödünç söz konusu olamayacağını belirtti. O Ermenistan Temsilci Grubu üyesi Bayan Rustamyan’ın daha önce Azerbaycan basınına yapmış olduğu konuşmanın çevrisinin dağıtıldığını söyledi.

“Konuşmamda Azerbaycan ve Ukrayna’nın her zaman çok iyi ilişkiler kurması gerektiğini söylediydim. Eğer ben ne zamansa Azerbaycan’ı kıracak bir şey söylemiş olsaydım, özür dilerdim. Ben daha önce Azerbaycan’ı eleştirdim. Fakat ben Azerbaycan’ın kötü bir ülke olduğunu ve Ukrayna Cumhurbaşkanının oraya gitmemesi gerektiğini söyleyemem. Bu çok saçma” – diye ekledi.

Aryev Ermenistan tarafının onu ninesinin Azerbaycanlı olmasıyla da suçladığını söyledi.

“Benim Rus, hatta Yahudi kökenim de vardır. Bu konuda ben ne yapabilirim ki? Eğer benim Rus kökenim varsa, şimdi ben Rusya’ya karşı konuşamam mı yani? Tüm bu baskılar uygarca değil” – diye belirtti.

Temsilci Grubu Başkanı Ermenistan temsilcilerinin baskı yaparak onun raporundaki “Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesi” ifadesini değişmesini istediklerini söyledi.

“Fakat ben bunu yapmayacağım. Çünkü biz Avrupa Birliği ülkelerinin toprak birliğini hep desteklemeli ve saygı göstermeliyiz” – Aryev dedi.
Aryev Azerbaycan’da insan hakları ve demokrasini eleştirmeye devam edeceğini belirtti. Fakat toprak birliği konusunda taviz hiçbir söz konusu bile olamaz.
Bu arada Avrupa Birliği Parlamentosunda oylama öncesi Ermenistan vekillerinin ellerinde hediye ve konyak şişeleriyle Aryev’in peşinden koştuklarını ve satın almaya çalıştıklarını da belirtelim. Bunu Aryev kendi facebook sayfasına yazdı.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.4 K