Ermenistan kötü durumda, ama…

“Yirmi yıl içerisinde şartlar Azerbaycan’ın lehine olsaydı, Ermenistan’a karşı yaptırımlar uygulanırdı.”

Bu sözleri Yenicag.Az‘a Milletvekili Fazıl Mustafa söylüyor. İşgalci olmasına rağmen hiçbir kurumda Ermenistan temsilcisine engel yok. Böyle bir durumda görüşmelerden Azerbaycan’ın yararına bir şeyler çıkması beklenemez. Bu nedenle, askerî gücümüzü görüşme masasında uluslararası düzlemde Azerbaycan’ın çıkarlarına güvence verileceği noktaya kadar yükseltmeliyiz. Şimdiki şartlardaysa bu, samimi bir yaklaşım değildir: “Karabağ sorununun sonucunda bu kadar kişinin ölümü aslında, bu kurumların suçudur. Eğer onlar zamanında doğru ve objektif tepki verselerdi, bu sorunların hiçbiri de yaşanmazdı. Elbette ABD temsilcisinin bu tutumu samimiyetsiz ve doğrudan işgal devletini destekleyen bir pozisyondur. ”

Uzman Zerdüşt Alizade ise Azerbaycan’ın bugünkü durumunun hiç de iyi olmadığını belirtti: “Manat 2 kez değerden düştü, sanayi zayıfladı, sadece petrol ve gaz satıyoruz, toplum devlete inanmıyor. Çünkü insanlar, memurların çoğunluğunun rüşvet aldığından ve halka kayıtsız kalmalarından emin. Böyle bir ortamda Azerbaycan’ın lehine karar vermek mümkün mü? Ermenistan bizden daha kötü durumda. Ama Ermenistan’ın dış destekçileri güçlü. Bunlar ABD, Rusya ve Fransa’dır. Bunların hepsi de Minsk Grubu eş başkanı. Peki, bizim kimimiz var? Hiç kimsemiz… O yüzden de bu konuda Azerbaycan’ın lehine hiçbir şey söylenemez. Azerbaycan’ın yararına bir şeyler söylerken toplumu, aydınları, siyasi partileri, memurları, özellikle ekonomik durumu göz önüne getirin ve bundan sonra konuşun.”

AGİT Minsk Grubu’nun Amerikalı eş başkanı James Uorlik’in yaptığı açıklamada, Nisan’da Azerbaycan ve Ermenistan ordularının çatışma hattındaki askeri faaliyet çok sayıda zarara yol açtı ve sorunun askeri yolla çözümünün olmadığını gösteriyor. Artık müzakere masasında teklifler var. Bu öneriler sorunun çözümüne yardımcı olabilir.

yenicag.info

www.yenicag.info

949