Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile düzenlenen brifingde konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Bakanla hem başbaşa hem de geniş katılımlı heyet ile yapılan görüşmede iki ülke, Azerbaycan ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, aynı zamanda bölgesel projeler konularında görüş alışverişinde bulunduk.” dedi.
Bakan Bayramov`un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Ülkelerimiz, Birleşik Milletler ve kurumları, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve diğer kuruluşlar çerçevesinde de faydalı işbirlikleri yürütmektedir.
Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler çerçevesinde ikili ekonomik ilişkilerimize ilişkin görüş alışverişinde bulunduk.
Azerbaycan’da 18 Belçika şirketi faaliyet gösteriyor. 2022 yılında ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 80 milyon ABD doları civarında oldu. Bu yılki artışa rağmen ticaret hacminin ülkelerimiz arasındaki ilişkileri tam olarak yansıtmadığını düşünüyoruz.
Görüşmede, Güney Kafkasya ve Azerbaycan’ın Avrupa ülkeleri, aynı zamanda Orta Asya ve doğudaki büyük ülkelerle iletişim bağlantılarında artan rolü ve Azerbaycan ile AB arasındaki işbirliğinin önemi özellikle vurgulandı.
Doğu-Batı Orta Koridoru ve bunun artan rolü konusundan bahsederken yeni durumun oluşturduğu fırsat, Zengezur koridorunun da Orta Koridorun yeni bir kolu olarak kullanılmasının rolü konusu bakanın dikkatine sunuldu.”
“Ermenistan’ın yapıcı olmayan tutumu tam bir sonuca ulaşılmasına izin vermiyor”
“Tabii ki, biz ihtilaf sonrası dönem konusundan bahsederken, diğer alanlardaki projeler ve müzakerelerle ilgili de fikir alış verişinde bulunduk.
Üçlü bildiride öngörüldüğü üzere, Ermenistan’ın bir takım yükümlülükleri gündeme getirildi. Bunlar arasında ulaşım ve iletişim bağlantılarının açılması, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında iletişim bağlantısının açılması temel hususlardan biri. İki buçuk yıldır süren müzakerelerde bu yönde belirli ilerlemeler kaydedilse de Ermenistan’ın yapıcı olmayan tutumu tam bir sonuca ulaşılmasına izin vermiyor.”
“Vatan Muharebesinden sonra sınırların belirlenmesi sürecini başlatma şansı doğdu”
“Bakan hanımefendiye Azerbaycan ve Ermenistan sınırlarının belirlenmesi süreci hakkında da bilgi verdim. 30 yıl iki komşu arasında sınırların belirlemesi sürecini başlatma fırsatının bulunmadığını kaydettim. Bunun nedeni Ermenistan’ın işgal politikası ve Azerbaycan’ın 400 kilometrelik sınırının işgal altında bulunmasıydı. Vatan Muharebesinden sonra sınırların belirlenmesi sürecini başlatma şansı doğdu. Azerbaycan tarafının girişimiyle 2022 yılında iki devlet tarafından komisyon kuruldu ve birçok görüşme yapıldı. Azerbaycan tarafı sürecin hızlandırılmasından ve netleştirilmesinden yana. Elbette uluslararası hukukun norm ve ilkelerinin korunması şartıyla.”