Erşat Salihi: "Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesi Türkmenler ve Kerkük’ün konumuna bağlıdır"

Kısa adı (ORSAM) olan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi “Kerkük’te Güncel Gelişmeler ve Irak Türkmenlerinin Durumu” adı altında bir Konferans düzenledi.

Konferansta konuşmacı olarak Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi Katıldı.

Selamlama konuşmasını yapan ORSAM başkanı Ahmet Uysal’dan sonra konuşmalarına başlayan Salihi; Kerkük’ün statüsüne değindi. Ana konusu Irak Parlamentosundaki Kerkük ve 140. Madde ile ilgili gelişmelere değindi.

Irak’ta PKK’nın barınmasına izin vermediklerine de değinen Salihi, Erbil Başkonsolos muavinin şehit edilmesini de kınadı. Öte yanda bölge ülkelerinin de tutumlarını değerlendirdi. Ancak “PKK terör örgütü olduğunu dediğimiz de sanki Türkiye’yi savunmuş oluyoruz. Bizler Irak’ta Irak’ı savunuyoruz. Türkiye’nin tehdidi bölgeye istikrasızlık getirir. Kerkük’teki güvenlik sorunlarından birinci derece de Irak Hükümeti sorumludur”.

Salihi, “Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesi ve Irak’ın bölünmesi Türkmenler ve Kerkük’ün konumuna bağlıdır. Kerkük Kürt bölgesine ilhak ederse Irak; Şii, Sünni ve Kürt bölgeleri olarak üç’e bölünür. Bunu da hele Türkmenler olarak hiç te istemeyiz.

Telafer’e de değinen Salihi, Türkiye’de ikamet eden Telafer halkının mutlaka Telafer geri dönmelerini istedi. Şayet dönmezseler Telafer Sincar gibi bir terör bölgesi olarak Teröristlerin eline geçer.” söyledi.

www.yenicag.info

622