Eski bakan: Azerbaycan, başından beri FETÖ'cülere kuşku duyuyordu  

“Hepimiz bir araya gelsek, Haydar Aliyev’in şu sözü kadar önemli bir söz söyleyemeyiz: Biz gerçekten de bir millet, iki devletiz”

Bu sözleri Türkiye’nin eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin Yenicag‘a açıklamasında söyledi.

1997-1999 yıllarında TBMM’de spikerlik yapan Çetin, muhabirimizin sorularını yanıtlayarak Azerbaycan ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkileri yorumladı.

– İki ülke arasındaki stratejik konularda ne gibi gelişmeler bekleniyor?

-Özellikle ekonomik alanda güçlü bir işbirliğimiz mevcut. Azerbaycan Türkiye’ye büyük yatırımlar yapıyor. Bağımsızlığın ilk yıllarını hatırlıyorum, o zamanlar boru hatları sadeve bir hayaldi. Yabancı şirketler ortak projelerimizin gerçekleştirilmesine izin vermiyordu. O zamanlar ben Dışişleri Bakanı konumundaydım, Haydar Aliyev benim yanımda onlara şunu söyledi: “Boru hattı ya Türkiye’den geçecek, ya da hiç olmayacak.” Bakın bu sözlerle güçlenen ilişkilerimiz şimdilerde hangi düzeye yükselmiş. Petrol ve doğal gaz boru hatları yapılıyor, şimdi birlikte daha büyük projelere imza atılıyor.

Azerbaycan’ın en büyük sorunu Karabağ sorunudur. Bu sorun sadece Azerbaycan için değil, tüm Güney Kafkasya’da barış ve istikrar için bir tehdit oluşturuyor. Çözümün gecikmesinin sorumlusu da barış ve istikrarı yoksunluğundan en çok zarar gören ülke de Ermenistan’dır. Azerbaycan hızla gelişiyor, saygın bir ülkeye dönüşüyor. Aslında sorunun çözümü bölgeye ve bölgedeki ilişkilere olumlu katkı sağlayacaktır.

– FETÖ soruşturması kapsamından yürütülen mücadeleye Azerbaycan’ın verdiği desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Azerbaycan ilk günlerden beri desteğini esirgemiyor. Daha olaylar tam gün yüzüne çıkmadan Azerbaycan FETÖ’cülere kuşku duyuyordu ve kendi adına tüm önlemleri almıştı.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.3 K