Eski Kırgız lider Atambayev: "Hükümet önce hukuka uymaya başlamalı"

Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve selefi Almazbek Atambayev arasında gerilim tırmanıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Atambayev, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma birimi tarafından tanık sıfatıyla sorgulamak üzere polis merkezine çağrıldı.

Kendisine karşı herhangi bir suçlama yöneltilmeyen 62 yaşındaki Atambayev, ifadeye çağrılmasını yasadışı olarak niteledi.
Atambayev, evine gönderilen çağrı mektubuyla ilgili, “Bu belgelere dokunmayacağım. Hükümet önce hukuka uymaya başlamalı. Ben bu sirkte oynamayacağım.” diyerek polis sorgusuna gitmeyeceği mesajı verdi.

Savcılar, Atambayev’in yolsuzluk ve devlet görevini kötüye kullanma suçlamasıyla hüküm giyen yakın müttefikleri gibi benzer cezalarla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.

2017’de yapılan seçimde Atambayev’in desteğini alarak bu göreve seçilen Ceenbekov, geçtiğimiz yıl üst düzey güvenlik mensuplarını yeniden görevlendirmiş ve onun iktidar partisi üzerindeki kontrolünü azaltacak adımlar atmıştı.

Geçtiğimiz ay Kırgız parlamentosunda yapılan oylamayla Atambayev’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Ülkede eski devlet başkanlarının dokunulmazlıkları görevleri bittikten sonra da devam ediyor.

Atambayev, ülkenin başkenti Bişkek’in dışındaki köyünde “yüzlerce silahlı korumasının” bulunduğu evinde kalıyor.

2005 ve 2010’da seleflerini deviren iki halk hareketinde yer alan Atambayev, 2011-2017 yılları arasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

İkili arasındaki ihtilafın artmasının eski Sovyet cumhuriyetinde askeri bir hava üssü olan ve Kırgızistan’ın en yakın siyasi müttefikleri arasında yer alan Rusya için endişe verici olabileceği yorumları yapılıyor.

www.yenicag.info

536