Almanya Federal Meclisi, nefret suçu içeren paylaşımları 24 saatte silmeyen sosyal medya sitelerine 50 milyon euroya kadar para cezası verilmesini öngören yasayı onayladı
Almanya Federal Meclisi, nefret suçuyla mücadele kapsamında sosyal medya şirketlerine ceza verilmesini öngören yasa tasarısını oylayarak kabul etti.
Ekim ayında yürürlüğe girecek ve 2 milyondan fazla kullanıcısı olan internet sitelerini etkileyecek yeni yasaya göre, Facebook ve Youtube gibi şirketler nefret suçu içeren paylaşımları 24 saat içerisinde kaldırmazlarsa, 50 milyon euro’ya varan miktarlarda cezalandırılabilecekler. Cezalar nefret suçunun yanı sıra, şiddet, çocuk pornografisi ve aşırıcılık içeren paylaşımlar için de geçerli olacak.
Alman Federal Meclisi’nin onayladığı yasa tasarısıyla ilgili bir açıklama yapan Facebook, “En iyi çözümlerin hükümetler, sivil toplum ve şirketlerin bir araya gelerek oluşturacağı fikirlerden çıkacağını inanıyoruz. Bu yasa, bu haliyle, karşı karşıya olduğumuz bu toplumsal problemle mücadele çabalarını arttırmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Facebook’un eleştirisine yanıt ise Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’tan geldi. Dijital nefret suçlarının yüzde 300 oranında arttığını belirten Maas, “Kimse yasadan üstün değildir. Maalesef, tecrübelerimiz sosyal medya şirketlerinin politik baskı olmadan prosedürlerini geliştirmediklerini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinden yayılan yalan haberler ve işlenen nefret suçları bir süredir Avrupa genelinde tartışılıyordu. Kıta’da gerçekleşen terör saldırılarında sosyal medyanın da etkili bir şekilde kullanılması sosyal medyanın denetimi tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
Peş peşe gelen terör saldırılarıyla sarsılan İngiltere’de de Başbakan Theresa May, sosyal medya şirketlerinin terörle mücadele konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini söylemiş ve benzer tedbirler uygulanabileceğini belirtmişti.