Fahrettin Koca: “Suriyelilerin Türkiye`ye akını ile sağlık sistemimiz bir dayanıklılık testine maruz kalmıştır”

İsviçre’nin Cenevre şehrinde toplanan Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kurulu’nda konuşan sağlık Bakanı Fahrettin Koca Suriye`den Türkiye`ye gelen göçmenlerin Türkiye sağlık sistemine etkisi ve Türkiye`nin Suriye sağlık politikası hakkında konuştu.

Bakan Koca, 4 milyona yaklaşan suriyelilerin Türkiye sağlık sistemini dayanıklık testine maruz koyduğunu ve Türkiye`nin sağlık ve insanlık adına şimdiki yolunu seçtiğini bildirdi:

“Sayıları halihazırda 4 milyona yaklaşan suriyelinin Türkiye`ye akını ile sağlık sistemimiz bir dayanıklılık testine maruz kalmıştır. Bunun karşısında biz misafirlerimizi en temel haklarından mahrum bırakmanın ne kendileri ne de bizim vatandaşlarımız için iyi sonuçlar getirmeyeceğinin bilincinde olarak evrensel sağlık kapsayıcılığı yolunu seçtik. Suriye krizi yalnızca sağlık sistemleri için değil küresel siyaset ve insanlık adına da bir test olmuşdur.”

“Bu krize yönelik kayıtsızlık, tepkisizlik ve yok sayma devam ettiği müddetçe dünya üzerinde hiçbir ülke güvende olamaz.” – diyen Koca, Dünya Sağlık Örgütü`nün bu yönlü çalışmalarını Türkiye`nin takdir ettiğinin altını çizerek “Bu güvenlik risklerinin başında da sağlık alanı gelmektedir. Bu noktada DSÖ`nün sağlıkte en yetkili kuruluş olarak yürüttüğü çalışmaları takdir ediyor ve çok önemsiyoruz.” dedi.

Agil Bekir

www.yenicag.info

670