Flynn’in istifasıyla ilgili anlatacakları var

Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’ın avukatı Trump’ın kampanya döneminde Rusya ile işbirliği yaptığı iddialarıyla ilgili ifade verebileceğini; karşılığında dokunulmazlık istediğini söyledi.

Trump’ın seçim sürecinde Rusya ile işbirliği yaptığı iddialarının ardından Flynn’den önemli bir adım geldi. ABD Kongresi’nde soruşturmayla ilgilenen komitelerin önünde Trump’ın seçim kampanyası ve Rusya arasındaki ilişkiyle ilgili soruları yanıtlamayı teklif etti.

Ancak anlatacağı şeylerin kendisini mahkemeye götüreceğinden şüphelenen Flynn, ifade vermek için yargılanmama garantisi istedi.

ABD Kongresi’nin iki alt kanadı olan Kongre ve Temsilciler Meclisi’nde iki ayrı istihbarat komitesi, ABD Başkanlık seçimine Rusya’nın müdahil olup olmadığını ve Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasında bir bağ olup olmadığını araştırıyor.

20 Ocak’ta koltuğa oturan ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn, göreve gelmeden önce Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Ivanovich Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesinde “Rusya’ya yaptırımların kaldırılmasını” konuştuğu yönündeki iddialar üzerine 14 Şubat’ta görevinden istifa etmişti.

“ANLATACAK HİKAYESİ ELBETTE VAR”

Avukatı Robert Kelner bu ifadenin verilmesi için, haksız yargılama ihtimali gerekçesiyle Flynn’in yargılanmamasını talep etti. Kelner “General Flynn’in anlatacak bir hikayesi elbette var. Şartlar izin verirse bunları anlatmayı çok istiyor” dedi.

Dokunulmazlık talebiyle ilgili de Kelner “Flynn haksız yargılamaya karşı herhangi bir garanti verilmeyen, çok fazla politize olmuş ve cadı avı yapılan bir ortamda sorgulamaya maruz kalabilir” ifadelerini kullandı.

Trump’ın başkanlık görevini Barack Obama’dan devralmasından önce Flynn’in Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları konuştuğu iddia edilmişti. Flynn bu iddiaları reddetmiş ve Kislyak ile taziye görüşmesi yaptığını öne sürmüştü. Flynn’in ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i de bu yönde bilgilendirdiği belirtilmişti.

Ancak Amerikan basınının konunun üzerine gitmesinin ardından Flynn “Rus Büyükelçi ile yaptığım telefon görüşmesi hakkında farkında olmayarak seçilmiş Başkan Yardımcısı’nı ve diğerlerini eksik bilgilendirdim” diyerek istifa etmişti.

Flynn, seçim kampanyası boyunca da Trump’ın ulusal güvenlik danışmanıydı.

RUSYA İLE İLGİLİ İDDİALAR

Demokratların adayı Hillary Clinton ve Trump’ın yarıştığı seçim kampanyası boyunca ve sonrasında Rusya’nın müdahalesi tartışma konusu olmuştu. Trump’ın danışmanlarıyla Rus yetkililer arasındaki görüşmeler de zaman zaman Amerikan basınına iddia olarak yansıyor.

Hafta içinde Trump’ın damadı ve aynı zamanda danışmanı olan Jared Kushner’ın da hem Rus Büyükelçi’yle hem de Rus devlet kalkınma bankasının üst düzey yöneticileriyle görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Rusya’nın Clinton’ın ve bazı demokratların maillerini ele geçirdiği ve basına sızdırdığı, bunun da seçmenin tercihlerini etkilemek için yapıldığı iddia edilmişti.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

556