Fransa'da yeni cumhurbaşkanı belli oldu  

Sandık çıkış anketlerine göre Emmanuel Macron, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Kamu yayıncısı France 2 televizyonunun hazırlattığı anketlere göre, kendisini siyasi merkezde konumlandıran Yürüyüş Hareketi lideri 39 yaşındaki Macron oyların yüzde 65,1’ini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 34,9’da kaldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron’un galibiyetinin gece saatlerinde resmen netleşmesi bekleniyor.

Yasal resmi sonuçlar ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs’ta açıklanacak.
Yeni cumhurbaşkanının görevi 14 Mayıs’a kadar François Hollande’dan devralması bekleniyor.
Destekçileri, resmi olmayan sonuçlara göre açıklanan Macron’un galibiyetini büyük sevinçle karşıladı.

FREXIT RİSKİ

Le Pen’in AB’den ayrılma ve ortak para birimi Euro’yu terk etme hayali, piyasaların bu seçimleri istisnai bir dikkatle izlemesine yol açtı.
Fransa’nın AB’den ayrılma (Frexit) veya Euro para birimini terk etme ihtimalinin, Brexit’in yaptığı etkiden çok daha büyük olacağı, bu fikrin Avrupa’nın ekonomik birliğinin sonunu getirebileceği vurgulanıyordu.

AB’nin kurucu üyelerinden olan Fransa, Almanya ile birlikte birliğin işleyişini sürdüren başlıca ülkeler arasında yer alıyor.
Le Pen, 19 ülke tarafından kullanılan Euro’nun eninde sonunda kullanım dışı kalacağını savunurken, Macron ise bu hafta yayınladıkları videolu kampanya ile İngiliz seçmenlerin AB’den ayrılma yönünde oy kullanmalarından duydukları pişmanlık gösterilmişti.
Aynı şekilde ABD’li seçmenlerin ise Donald Trump’a oy vermelerinden pişmanlık duyduğu da savunuldu.
KÖTÜNÜN İYİSİ Mİ? Associated Press’e göre Macron, seçmenler arasında bir kurtarıcıdan ziyade ‘kötünün iyisi’ olarak görülüyor.

POPÜLİZMİN GÜCÜ

Le Pen kaybetse bile Avrupa’da popülizmin ne kadar güçlü bir etkisi olduğunu kanıtlamış oldu. Bu durum, seçimden galip çıkan Macron’u, hedeflerine ulaşmak konusunda zorlayabilir.

DIŞ POLİTİKA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi olan Fransa, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede ABD’nin kilit müttefiklerinden biri konumunda.
Macron’un, Fransa’nın dış politikasına yeni bir enerji getirebileceği belirtiliyor.

Macron’un Suriye ve Irak’ta operasyonları sürdüreceği, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Ukrayna’daki faaliyetlerinden dolayı Rusya üzerinde baskı uygulamaya devam edeceği tahmin ediliyor.

İLK TUR SEÇİM SONUÇLARI

Anayasa Konseyi sonuçlarına göre, 23 Nisan’da yapılan seçimin ilk turunda toplam 47 milyon 582 bin 183 seçmenin bulunduğu ülkede sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 22,23 olmuştu. Konsey, ayrıca geçersiz oyların sayısının 659 bin 997 olduğunu açıklamıştı.

Resmi sonuçlara göre 11 adayın aldığı oylar ile oranları (yüzde) şöyle:
Emmanuel Macron – 8.656.346 – 24,01
Marine Le Pen – 7.678.491 – 21,30
François Fillon – 7.212.995 – 20,01
Jean-Luc Melenchon – 7.059.951 – 19,58
Benoit Hamon – 2.291.288 – 6,36
Nicolas Dupont-Aignan – 1.695.000 – 4,70
Jean Lassalle – 435.301 – 1,21
Philippe Poutou – 394.505 – 1,09
François Asselineau – 332.547 – 0,92
Nathalie Arthaud – 232.384 – 0,64
Jacques Cheminade – 65.586 – 0,18

CUMHURBAŞKANI HOLLANDE OYUNU KULLANDI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu için oyunu kullandı.
Hollanda, Aralık ayında yaptığı açıklamada ülkesine 4,5 yıl ülkesinin çıkarlarını korumak için dürüst ve samimi bir şekilde çalıştığını söylemiş, ikinci dönem için aday olmayacağını açıklamıştı.
Öte yandan Hollande, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda “En Marche” (Yürüyüş) Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron’u destekleyeceğini bildirmişti.

ADAYLAR OYLARINI KULLANDI

Cumhurbaşkanı adayları Macron ile Le Pen, sandıkların açılmasının ardından oylarını kullandı.

FEMEN ÜYELERİ LE PEN’İ PROTESTO ETTİ

Feminist aktivist grup Femen üyeleri, aşırı sağcı Marine Le Pen’in oy kullandığı merkezin önünde protesto gösterisi yaptı. Beş kadın aktivist, Henin-Beaumont’daki oy kullanma merkezinin karşısında Le Pen’i protesto eden pankart açtı.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

545