Gürcistan polisi Kabuleti kentinde operasyon düzenledi. Operasyonun düzenlendiği evde çok sayıda silah ve patlayıcı maddeler bulundu.
Operasyon sırasında bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin kimliği ve evde o kadar silahın hangi amaçla tutulduğu konusuyla ilgili bilgi verilmedi. Sadece evin kira olduğu gelen bilgiler arasında.
Uzmanlar, karanlık güçlerin Gürcistan’ın istikrarını bozmaya çalıştığını düşünüyor: öncelikle Tiflis’te özel operasyon sonucu aralarında Ahmet Çatayev’in de bulunduğu 3 DAEŞ’li teröristin öldürülmesi, daha sonra Batum’da bulunan otelde yangın çıkması ve 11 kişinin hayatını kaybetmesi, son olarak da Kabuleti kentinde düzenlenen operasyon ve sıradan bir evde çok sayıda silahın bulunması…
SSCB SONRASI BÖLGEDE NELER OLDU?
Gürcistan’da yaşanan olaylar, eski Sovyetler devleti olan bu ülkedeki siyasi durumu iyice analiz etmeyi gerektiriyor. SSCB’den sonra Moskova, Gürcistan’dan Abhazya ve Güney Osetya’yı kopardı. Bu olaylardan sonra Rusya’dan zarar görmüş ülkeler – Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Moldova ve Ukrayna yeni bir ittifak kurdu – GUÖAM.
Haydar Aliyev ve Eduard Şevardnadze yeni strateji uygulayarak Rusya ve Batı ilişkilerinde denge sağladılar. Hazar çevresinde petrol ve doğal gaz zengini Azerbaycan, bölgenin anahtar ülkesine dönüştü. Hazar’ın karbohidrojen zenginliği Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye üzerinden piyasaya ulaştırıldı. Bu durum, doğal olarak kuzey komşumuzu rahatsız etti. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz hattı, “Yeni İpek Yolu” projesi enerjinin Batıya ulaştırılması konusunda büyük öneme sahip oldu.
Böylesine büyük projelerin gerçekleştirilmesine dünyanın en büyük petrol-doğal gaz şirketleri de katkı sağladı. Ama kazandıkları başarıyla yetinmeyen ülkeler iki yıl önce demiryolu inşasına başladı. Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan’ın katılımıyla demiryolu kullanıma açıldı. Ermenistan ve onun “koruyucu meleği” Rusya bu kez de büyük bir projenin dışında kaldı. Bu projeler sonucunda Gürcistan önemli ulaşım noktasına, Türkiye’yse büyük bir enerji ağına dönüştü.
YAŞANAN OLAYLARIN ARKA PLANINDA KİMLER VAR?
Gürcistan’da yaşanan kötü olaylar, karanlık güçlerin Türkiye’de istikrarı ihlal etme çabaları, projelerin durdurulması ve bölgenin savaş ve kaos ortamına dönüştürülmesi amacına hizmet ediyor. Ermenistan gibi kendisini üç kuruşa satmış siyasi yönetimin faşist politikası yüzünden tüm projelerin dışında kalan ülkeler bölgenin gelişimine engel olmak için elinden geleni yapıyor.
Ama gördüğünüz üzere söz konusu projeleri ulusal servet ve parlak geleceğin garantörü olarak gören tüm ülkelerin milli istihbarat kurumları, bu karanlık güçlerle mücadele ediyor.
Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye yönetimi, bu konuyla ilgili kesin tutumunu defalarca ortaya koymuş, Güney Kafkasya’nın ölü bölgeye dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini, bu nedenle de terörle mücadelenin en yüksek düzeyde sürdürüleceğini belirtmişlerdir.