Gürcü uzman: Saakaşvili'yi uzun süre hapiste tutamazlar  

“Saakaşvili’nin hapsi Ukrayna’da yönetimden memnun olmayan kesimin ona olan sevgisini daha da artıracaktır”

Gürcü uzman Vasili Papava, Mihail Sakaşvili’nin hapsini Yeni Çağ Haber‘e değerlendirdi.

Vasili Papava

“Ukrayna hükümeti Saakaşvili’yi Eylülde, daha vatandaşlıktan atıldığı zamanlar Polonya sınırındaki “Şegini” sınır kapısında hapsedebilirdi. Ama o zaman şaşkın olduğu için ne yapacağını bilmiyordu.”

Papava’ya göre, Saakaşvili taraftarlarının gücü hafife alınamaz:

“Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı ve Odessa eyaletinin eski valisi Saakaşvili’nin 17 Ekim’de başlattığı itiraz harekatının katılımcıları sadece birkaç bin kişiydi, ama bu güç, Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya baskı yapmayı ve hükümeti Batı medyasının hedefine dönüştürmeyi başardı.”

Uzman, Saakaşvili’nin hapsinin onun popüleritesini daha da artıracağını düşünüyor:

“İlk girişim başarısız oldu, hükümet onu ikinci girişimde hapsetmeyi başardı. Batı medyası düşene tekme atmayı sevdiği için artık çoktan Ukrayna hükümetini “bombalamaya” başladı.

Mihail Sakaşvili gibi iyi bir siyasetçinin hapsi onu daha da güçlendirecek ve taraftarlarının sayını artıracaktır. Aynı zamanda Saakaşvili’nin hapsi, “Ukrayna yönetiminin hukuka uygun olmayan davaranışlar sergilediği” izlenimini bırakacak.

Böyle güçlü bir siyasetçiyi uzun süre hapiste tutamazlar. Çünkü Batı, demokratik değerleri üstün tutarak yönetime baskı gösterecek. Ukrayna hükümeti, Saakaşvili’nin Gürcistan’a sınır dışı edilmesi konusunu tekrar gündeme getirebilir. Yani “Gözden uzak olan gönülden de uzak olur” diye düşünecekler. Tiflis’in bu konuyla ilgili tutumu yakın günlerde belli olur.”

www.yenicag.info

1.5 K