II. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Bakü’de….

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından Türk kültürü tanıtmak amacıyla organize edilen Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ 2016 yılında “5 ülke 7 şehir 1 festival” sloganıyla yola çıkmıştı.

Bu sene hedefini büyüten festival 2. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’ni “6 ülke 13 gösterim 1 festival” sloganı ile Azerbaycan tarafını ise T.C. Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Yunus Emre Enstitüsü ve Bakü Devlet Üniversitesi’nin (BDU) desteği ile gerçekleştiriyor.

II. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali yarışmasının jüri üyeleri: Hocakulu Narlıyev(yönetmen-Türkmenistan) Ahmet Yeşiltepe(yönetmen-NTV Dış Yayınlar Yön.) Abdülhamit Avşar(Yönetmen-TRT) Albina Nafigova(yönetmen-Tataristan)Bahtiyar Karaca (yönetmen-Azerbaycan)Mehmet Güleryüz(yönetmen-Türkiye, SETEM kurucusu) Artıkbay Süyündukoy(yönetmen-Kırgızistan) Zeynel Koç(TRT eski YK üyesi-Türkiye) gibi dünyaca tanınmış sinema yönetmenlerinden ve yapımcılardan teşkil edildi. Ayrıca bu seneden başlayarak bu festivalde geçen sene kaybettiğimiz yönetmen Tevfik İsmailov adına da bir özel ödül verilecek. Bu sene Tevfik İsmailov özel ödülü Bakşukrdistan’dan Kirsten Gainet’in 7 Maidens Theatre adlı filmine verildi.

Festivalin Bakü’deki kısmının açılışında bu jüri tarafından seçilmiş belgesel filmlerden iki tanesi Sıraç(Tr) ve Yol(Az) 13-15 Ekim 2017 tarihlerinde gösterilecek ve yönetmenlerle sohbetler yapılacaktır. Festivalde dereceye giren diğer filmler ise önümüzdeki günlerde Bakü Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından muhtelif üniversite, kültür merkezleri ve Yunus Emre Enstitisü’de gösterilecektir.

Bu festival Türkiye’den İstanbul Üniversitesi Marmara Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir, Amasya Üniversiteleri; KKTC-Doğu Akdeniz Üniversitesi; Azerbaycan- Bakü Devlet Üniversitesi; Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi; Kazakistan-Al-Farabi Üniversitesi; Makedonya-Fon Üniversitesi) ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Azerbaycan Matbuat Şurası, Türkiye Gazeteciler Basın Vakfı, Anadolu Spor Gazetecileri Federasyonu, Avrasya Kültür Sanat Derneği, Kazakistan Türk Medeniyetleri Vakfı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA, YTB ve TRT başta olmak üzere federasyon üyesi 14 yerel TV kuruluşu tarafından da desteklenmektedir.

 

www.yenicag.info

1.6 K