İlham Aliyev: Türkiye'nin gücü, bizim gücümüzdür

“Bugün Türkiye-Azerbaycan kardeşlik ilişkilerinin tarihinde çok güzel ve tarihi bir gün. Biz Star Rafineri’nin açılışı için toplandık. 7 sene önce değerli kardeşim Recep Tayyip Erdoğan’la burada, Aliağa’da Star’ın temellerini atmışdık ve bugün bu dev projenin açılışını beraber yapıyoruz.”

Yeni Çağ Azerbaycan‘ın haberine göre, Türkiye’nin İzmir kentinde Star petrol imalatı fabrikasının açılış töreninde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşma yaptı.

“Bu projenin gerçekleştirilmesinin temel nedeni Türkiye-Azerbaycan dostluğu ve kardeşliğidir. Ben yeniden kardeş Türkiye topraklarında bulunmaktan çok memnunum. Bu, bu sene Türkiye’ye üçüncü ziyaretim. Değerli kardeşim Recep Tayyip Erdoğan da bu sene iki kez Azerbaycan’ı ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerin sıklığı, bugün Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin en yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu çok doğal bir durum, çünkü biz asırlar boyu birlikte yaşadık. Tarih zaman zaman bizi ayırsa da bu ayrılıklar geçiciydi. Biz yüz sene önce de birlikteydik, daha önceki dönemlerde de birlikteydik, bugün de beraberiz.

Geçen ay Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle Bakü’de düzenlenen muhteşem askeri geçit törenine değerli kardeşim Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte katıldık. Bu askeri geçitte Türkiye ve Azerbaycan askerleri omuz omuza Bakü’nün en büyük meydanı Azadlık meydanında güçlerini şerefle sergilediler. 1918 15 Eylül, tarihi bir gündür. O gün Bakü, Nuri Paşa’nın kumandanlığıyla Kafkas İslam Ordusu ve yeni oluşturulmuş Azerbaycan Milli Ordusu tarafından işgalden kurtarılmıştır.

18 Ekim’de biz Azerbaycan’da bağımsızlığımızın 27. yılını kutladık. Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye’dir. O günden bugüne biz hep beraberiz. Siyasi ilişkilerimiz en yüksek zirveye ulaşmıştır. Türkiye dünya genelinde söz sahibi bir ülke. Bölgede ve dünyadaki birçok konuda Türkiye’nin tutumu belirleyici rol oynuyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Çünkü Türkiye’nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız. Bizim gücümüz birliğimizdir. Bugün Azerbaycan ve Türkiye dünya genelinde kardeşlik ve dayanışma örneği. Ben, dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar bir birine bağlı ikinci bir örnek bilmiyorum. Bu, bizim servetimizdir. Bu dostluk, kardeşlik duyguları temelinde bizler daha büyük projelere imza atacağız.”

www.yenicag.info

2.7 K