İngiltere AB vatandaşlarını sınırdışı edecek mi?

İngiltere’nin AB vatandaşlarının ülkede yaşamalarına izin verilmemesine yönelik bir düzenleme planladığı bildirildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit sürecini başlatan 50. maddeyi yürürlüğe koymasıyla birlikte, AB vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı kapsamında verilen hakların geri alınmasının planladığı iddia edildi.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre Theresa May, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılacağı Brexit sürecinin başlangıç tarihi olarak belirlenen 15 Mart’tan sonra ülkeye giriş yapan AB vatandaşlarının İngiltere’de yaşamalarına izin verilmemesine yönelik bir düzenleme planlıyor.

​AB VATANDAŞLARI 15 MART’TAN İTİBAREN VİZEYE TABİ OLABİLİR

15 Mart’tan sonra ülkeye giriş yapacak olan AB vatandaşlarının vize uygulamasına tabi olmasının beklendiği planda, bu tarihten önce İngiltere’de bulunan 3.6 milyon AB vatandaşının ve AB ülkelerindeki İngiliz vatandaşlarının oturma izinlerinin ise devam etmesi öngörülüyor.

Brexit taraftarı İngiliz milletvekili ​Lain Duncan Smith konuyla ilgili, “AB gittikçe daha çok kötü niyetli ve kafası karışık bir tutum sergilerken, Theresa May buna açık bir zaman sınırı belirleme niyetinde” dedi.

AB, serbest dolaşım hakkı kapsamındaki hakların ancak İngiltere’nin birlikten kesin olarak ayrıldığı tarihten itibaren sonlandırılabileceğini savunuyor. İngiltere’nin AB’den ayrılması sürecinin ise en erken 2019’da tamamlanabileceği öngörülüyor.

‘BÖYLE GİDERSE ROMANYA VE BULGARİSTAN’IN YARISI İNGİLTERE’YE GELECEK’

Konuyla ilgili Telegraph gazetesine konuşan bir İngiliz hükümet yetkilisi, “Avrupa Komisyonu’nun ayrılma tarihine dek bize ulaşan herkesi koruma altına almamız yönünde baskı uygulayabileceğini ileri sürdük. O zamana dek böyle giderse, Romanya ve Bulgaristan’ın yarısı İngiltere’ye gelmiş olacak” açıklamasında bulundu.

İngiltere Brexit Bakanı David Davis ise 22 Şubat’ta yaptığı bir açıklamasında ‘Avrupalı göçmenlerin yaptığı işleri İngilizlerin yapmasını sağlamalarının yıllar alacağını’ söyleyerek, “Kalifiye olmayan göçmenlere kapımız açık olacak” demişti.

kaynak: Timetürk

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

664