İngiltere Başbakanı Johnson`dan Brexit “darbe”si

İngiltere Başbakanı Boris Johnson anlaşmasız Brexit’in engellenmesini önlemek için Parlamento’yu askıya almayı planlıyor. Başbakan, Kraliçe 2. Elizabeth’e bir mektup yazarak eylül başında toplanacak parlamentonun askıya alınmasını talep etti.

Başbakan Johnson, Parlamento’yu askıya alarak 31 Ekim’de gerçekleşmesi planlanan Brexit öncesinde meclisin ‘anlaşmasız’ çıkışı engellemesinin önüne geçmeyi planlıyor. Johnson, yeni yasama programını 14 Ekim’de ilan edecek.

İngiltere’de muhalefet, Parlamento’yu askıya alma adımını vekillerin Brexit sürecindeki demokratik rollerini oynamasının engelleneceği şeklinde yorumladı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin sözcüsü Diane Abbott, “Boris Johnson, parlamentoya karşı bir darbe hedefliyor; ‘Anlaşmasız Brexit’ felaketi adına seçmenlere ve siyasi temsilcilere karşı bir darbe” dedi.

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nın sözcüsü John Bercow, Başbakan’ın yasamayı askıya alma hamlesini ‘Anayasa’ya büyük hakaret’ olarak değerlendirdi.

Bercow, “Bu hamle ile Parlamento’nun Brexit’i görüşmesini ve görevini yapmasını engellemek istediği çok açık.” açıklamasında bulundu.

www.yenicag.info

651