Irak askerleri Kerkük sınırında konuşlandı

Haşdi Şabi’nin, Irak’ın Kerkük kentinde Peşmerge mevzilerinin karşısında yer alan bölgelere askeri sevkiyat yaptığı iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi’nin son üç güç içerisinde Kerkük’ün kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyat yapmaya başladığını ileri sürdü.

MESAFE 500 METREYE DÜŞTÜ

Haşdi Şabi’nin konuşlandığı bölgede daha önce terör örgütü DEAŞ’ın yer aldığını belirten Kerküki, aralarındaki mesafenin yaklaşık 500 metre olduğunu söyledi.

SEVKİYAT DEVAM EDİYOR

Kerkük’te Havice operasyonu bitmesine rağmen Haşdi Şabi’nin bölgeye askeri sevkiyatının devam ettiğini aktaran Kerküki, “Özellikle dünden itibaren bölgeye top, tank ve çok sayıda silah konuşlandırıldı. Operasyon bitmişse bu kadar ağır silahın özellikle Peşmerge güçlerinin karşısına konuşlandırılması manidardır” iddiasında bulundu.

Erbil ve Bağdat arasındaki siyasi ve diğer sorunların tehditler ve askeri yollara başvurularak çözülemeyeceğini kaydeden Kerküki çözümün diyalog ile mümkün olacağını dile getirdi.

3 BİN ASKER SINIRA KONUŞLANDI

DHA haber ajansı ise, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) referandum sonrasında, Irak Ordusu’ndan 3 bin kişilik bir birlik Kerkük sınırına yerleştiğini duyurdu. Irak birliğinin Kerkük’e yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta konuşlandığı gözlenirken, kent çevresinde de yoğun bir hareketlilik yaşanıyor.

IKBY de, Irak hükümetinin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki istihbarat bilgileri üzerine harekete geçti. Peşmerge güçleri, sabah saatlerinde güvenlik amacıyla, Hazır bölgesinde, Duhok ve Erbil’den Musul’a giden 2 ana yolu kapattı.

Bağdat ve Musul yönlerinden Kerkük’e uzanan ana yollar, ağır makinalı silahlar ile donatılmış “kontrol noktaları” bulunuyor. Bu kontrol noktalarından bazıları yalnızca Peşmerge kontrolündeyken, bazıları ise Haşdi Şabi ordusunun Türkmen ve Peşmerge güçlerinin ortak kontrolünde bulunuyor.

SALDIRI İDDİASI

IKBY Güvenlik Ajansı, dün yaptığı açıklamada Irak merkezi hükümetinin Kerkük vilayetine yönelik operasyon hazırlığında olduğunu ileri sürmüştü. Irak merkezi hükümeti sözcüsü Sadi Hadisi ise “Kerkük’e askeri saldırı” iddiasını yalanlamıştı.

 

www.yenicag.info

1.6 K