İran Devrim Muhafızları: ABD yaptırım peşindeyse, üslerini 1000 km öteye taşımalı

İran Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi, ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları devreye sokmasının ardından yaptığı açıklamada, Washington’ın ‘yanlış hesaplamalardan’ kaçınması gerektiğini söyledi. Caferi “ABD eğer Devrim Muhazıları ve İran’ın savunmasına yönelik yaptırım peşindeyse, bölgedeki üslerini 1000 km öteye taşımalı” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, balistik füze programı nedeniyle İran’a uygulanacak yeni yaptırımları dün yürürlüğe koymasının ve İran’ın bölgedeki ‘zararlı faaliyetlerinin’ 2 yıl önceki nükleer anlaşmanın getirdiği olumlu katkıların altını oyduğunu açıklamasının ardından, İran Devrim Muhafızları Komutanı Caferi’den Washington’a sert bir uyarı geldi.

‘ABD YANLIŞ HESAP YAPARSA BEDELİNİ AĞIR ŞEKİLDE ÖDEYECEĞİNİ BİLMELİ’

Tasnim ve diğer haber ajanslarının aktardığına göre Caferi, “Eğer ABD, İran’a ve Devrim Muhafızları’na karşı yaptırım peşindeyse o zaman bölgedeki üslerini İran’ın 1.000 km uzağına taşımalı ve yanlış hesap yaparsa bedelini ağır şekilde ödeyeceğini bilmeli” dedi.

Caferi ayrıca “İran’ın karada, havada ve denizde füze kabiliyeti giderek büyüyor. Bu bizim için çok kesin bir ilke konusu” dedi.

İran, balistik füze geliştirme programının savunma amaçlı olduğunu ve bunun nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini savunurken, Washington füze denemelerinin Birleşmiş Milletler kararına ve 2015 anlaşmasına aykırı olduğunu iddia ediyor.

‘KONUMUMUZU DEĞİŞTİRME NİYETİMİZ YOK’

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway ise Caferi’nin açıklamasına yanıt verdi.
Rankine-Galloway “Bu sözler üzerine kendi konumumuzu değiştirme niyetimiz yok” dedi.

ABD’nin Katar ve Kuveyt’te askeri üsleri bulunuyor. Ayrıca ABD 5. Filosu da Bahreyn’de konuşlu.

RUHANİ: YAPTIRIMLARA DİRENECEĞİZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin yeni yaptırımları devreye sokmasının ardından dün yaptığı açıklamada “Amerikalıların eylemlerinin bir kısmı nükler anlaşmanın ruhuna hatta anlaşmanın kendisine aykırı. Bunlara direneceğiz” ifadelerini kullandı.
Ruhani “Amerikalıların planlarından birisi de, İran’ın yükümlülüklerine uymayacağını söylemesini sağlayacak şekilde davranmak. Bence bu konuda başarısız olacaklar çünkü İran her zaman uluslararası yükümlülüklerine saygı gösterrmiştir” dedi.

İran’ın yaptırımlara karşı ‘uygun bir yanıt’ verebileceğini de vurgulayan Ruhani, bu adımların ne olabileceği konusunda ise ayrıntı vermedi.

Ancak İran resmi haber ajansına göre, yeni yaptırımların ardından salı günü İran meclisi, aralarında füze programına ayrılan bütçeyi arttırmanın da yer aldığı önlemleri görüşmeyi onayladı.

Kaynak: sputnik

Yenicag.Info

www.yenicag.info

870