İran Dışişleri bakanı Zarif: "Uranyum seviyesinin aşılmasını nükleer anlaşmadaki bir hakkımız olarak görüyoruz"

İran medyası Tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum seviyesini nükleer anlaşmada belirlenen sınırın üstüne çıkardığını duyurdu.

Reuters’ın yarı resmi Fars haber ajansına dayandırdığı haberine göre, İran, nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum seviyesinin üzerine çıktı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Hazırlanan programa göre 300 kilogram zenginleştirilmiş uranyum stok limiti aşıldı ve bunu ilan etmiştik. Daha önce ne yapacağımızı çok şeffaf bir şekilde açıkladık ve ona göre hareket ediyoruz. Uranyum seviyesinin aşılmasını nükleer anlaşmadaki bir hakkımız olarak görüyoruz” dedi.

AB ülkelerinin ABD’nin ayrılmasından sonra 11 taahhütte bulunduğunu, INSTEX’in bu taahhütlerin hiçbirini kapsamadığını sadece bunlar için atılmış bir ön adım olduğuna dikkati çeken Zarif, “AB ülkeleri İran’ın petrol satışının telafi edileceği sözü verdi ancak bunu yapmadılar. Taşımacılık konusunda söz verdiler ancak bunu da yerine getirmediler. Verdikleri hiçbir sözü tutmadılar” görüşlerini paylaştı.

www.yenicag.info

592