İran’daki olaylar, Türkiye ve Azerbaycan’ı nasıl etkileyecek?

“İran’da istikrarın bozulması Güney Kafkasya ve Orta Asya’da durumun ciddi anlamda gerginleşmesine neden olacak”

Yenicag.Ru sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Kafkas Ömerov, bunu politrus.com’a açıklamasında söyledi.

“İran’daki Türkler ve Kürtler son olaylara sevinmemeli. Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin çöküşü şunu göstermiş oldu: bu tür senaryoyu yazanlar, mahvettikleri ülkede kiçik ulus devletleri oluşturmak istemiyor. Eğer Batı, İran rejiminin temellerini sarsıtırsa, bu ülkede de farklı bir şeyler olmayacak.

İran onlarla halkın yaşadığı ve tüm temel dinlerin mevcut olduğu çok geniş topraklara sahip. Dini liderlerinin yönetimi biterse, dış ülkelerin istihbarat kuruluşları etkinleşecek ve 1,6 milyar metre karelik ülkede büyük bir kaos başlayacaktır.”

Ömerov, İran’da kaos durumunun oluşmasının Rusya’ya Güney Kafkasya’daki etki alanlarını güçlendirmek için yeni fırsatlar vereceğini söyledi:

“Aynı zamanda da ABD, İran’ın güney topraklarından bu ülkeye müdahele ederek kısa zaman içinde Buşehri, Hörmüz’ü ve diğer stratejik deniz yollarını ele geçirecektir. Bu durumda Pakistan Sünni nüfusu korumak için Batı’nın da onayıyla kendi askeri güçlerini Sistan ve Belucistan bölgelerine gönderecek. ABD’nin planına uygun bir şekilde, Horasan’ın bir kısmı Afganların eline geçecek. O bölgede Afganlarla Devrim Muhafızları arasında bitmek bilmeyen bir savaş başlayacak”

Ayrıca, Ömerov, İran İslam Cumhuriyeti’nin nüfusunun yüzde 20-40’nı kapsayan Azerbaycan Türklerinin ülkedeki protestolara destek vereceği durumunda, İran için olayların daha da içinden çıkılmaz bir hal alacağını belirtti:

“İran’ın şimdi dini lideri Xameney de Azerbaycan Türkü. İran’da Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bölgelerde istikrar var. Bu yüzden de Rusya gibi Azerbaycan ve Türkiye de istikrarın bozulmasında ilgili taraflar değil.”

www.yenicag.info

2 K