İstanbul’da Azerbaycan Coşkusu

İstanbul’da Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü ve Dünya Azerbaycanlılar Dayanışma Günü kutlandı.

İstanbul Üniversitesi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü ve Dünya Azerbaycanlıları Günü vesilesiyle “Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez” isimli etkinlik düzenledi.

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe, Azerbaycan ve Türkiye’nin ünlü isimleri, bilim adamları, sanatçılar ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikten önce Türkiye’de yaşayan genç ressamların çalışmalarından oluşan resim sergisinin açılışı yapıldı. Sergide Elçin Mustafayev, Resul Rzayev, Ezgi Gökçe, Nermin Azimzadə, Mesume Hacıyeva, Süreyya Abdullalı, Ramile Aliyeva Gençoğlu, Hanım Tağıyeva’nın eserleri sunuldu.

Program sonrasında Azerbaycan ve Türkiye’nin ulusal marşlarının seslendirilmesiyle devam etti.

Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu’nun kurucu Başkanı Rashid Mustafazade açılış konuşmasıyla katılımcıları selamladı ve topluluğun faaliyetleriyle ilgili kısa bilgi verdi. Mustafazade, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kısa bir zaman zarfında mevcut olmasına rağmen, büyük başarılara imza attığını ve 100 gencin eğitim için yurt dışına gönderilmesinin Cumhuriyetimizin gençlere verdiği büyük önemin bir simgesi olduğunu söyledi. Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu Başkanı, Mehmet Emin Resulzade’nin “Asrımızın Siyavuşu” adlı eserinde yer alan Gençliğe Hitap bölümünü seslendirdi.

Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu’nun Danışmanı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halim Kazan, Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşlik ilişkilerine değinerek, bu geleneğin gençlere aktarılması gerektiğini vurguladı. Kazan, her zaman Azerbaycanlı gençlere yeterli desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

AZERBAYCAN HALK CUMHURİYETİ VE OSMANLI DEVLETİ

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Aydın Hüseynov, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Bal ve Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sebahattin Şimşir etkinliğin panel bölümüne konuşmacı olarak katıldılar.

Aydın Hüseynov, konuşması sırasında Azerbaycan’ın devlet yönetimi konusundaki geleneklerinden söz açarak Azerbaycan halkının zaman zaman bağımsızlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Milletvekili, gelecekte de bu tarihi sınavlardan alnı açık çıka bilmek için gençlerin çok çalışması gerektiğini dile getirdi.

Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü’nün öneminden bahseden profesör Halil Bal, bu günün Azerbaycan halkının kendi özgürlüğü için verdiği mücadele sonucunda milli bayrama dönüştüğünü söyledi. Profesör, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devleti’yle ilişkileri ve Bakü’nün Nuri Paşa tarafından kurtarılmasıyla ilgili tarihi gerçeklikler hakkında konuştu.

Balıkesir Üniversitesi’nin doçenti Sebahattin Şimşir’se, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin geçtiği zorlu yollardan bahsederek, Memmed Emin Resulzade’nin ve silahtaşlarının Cumhuriyetin tanıtılması ve yaşatılması için yaptığı çalışmalara değindi.

KONSER BÜYÜK İLGİYE NEDEN OLDU

Etkinliğin ikinci kısmı konser programıyla devam etti. Özellikle Azerbaycan milli dansları katılımcıların büyük ilgisine neden oldu. Azeri Kızı Günel, Seyide Ömer, Mardan Kazımov, Ayan Babakişiyeva, Sevinç Ağaşirinova, Emilia Ağasiyeva gibi genç sanatçılar milli ve vatanseverlik ruhunda şarkılar söyleyip, dans gösterileri yaptılar.
Son olarak etkinliğe katılan konuşmacılara, sanatçılara ve ressamlara plaketler ve teşekkür belgeleri taktim edildi. Gelen misafirlere Azerbaycan milli tatlıları ikramı yapıldı.

ETKİNLİĞİN AMACI

İstanbul Üniversitesi’nin 4. sınıf lisans öğrencisi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Birliği’nin kurulmasında emeği olan ve şu anda toplulukta Başkan Yardımcısı görevini icra eden Toğrul Hıdırlı, bu etkinliği düzenlemelerinde asıl amaçlarının Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni anmak ve bu özel günde gençler olarak dayanışma sergilemek olduğunu söyledi.

TOPLULUĞUN HEDEFLERİ

İstanbul Üniversitesi’nde ilk kez olarak faaliyete başlayan topluluğun temel amacı, Azerbaycan kökenli gençlere destek olmak ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine yardımcı olmak, Türk ve yabancı öğrencilere Azerbaycan kültürü, edebiyatı ve tarihini doğru bir şekilde tanıtmak, “Bir millet iki devlet” sloganını esas alarak kardeş ülke gençlerininin kaynaşması ve ortak çalışmalar yapması için güzel bir ortam sağlamaktır.