İstanbul'da Nuri Paşa parkı açılıyor  

Nuri Paşa parkına ilişkin karar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinden geçti.

Bakü fatihi olarak bilinen Türk savunma sanayiinin kurucusu Nuri Paşa’nın (Nuri Killigil) isminin İstanbul’un Sütlüce semtindeki parka verilmesine ilişkin karar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde onaylandı. Konuya ilişkin Yeniçağ‘a ulaşan bilgide yaklaşık iki aydan beri beklenen Belediye Meclisi kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Nuri Killigil ismi verilecek parkın yerinde 2 Mart 1949 yılında havaya uçurulan ve Nuri Paşa dahil 27 elemanın şehit olduğu silah fabrikası bulunuyordu.

Osmanlı İmparatorluğu ordusunun son Başkomutanı olan Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil 15 Eylül 1918’de Kafkasya İslam Ordusu Komutanı olarak Bakü”yü Ermenilerden temizleyen kumandan olarak tarihe geçmiş ve 1930’lu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün onayıyla özel sektor silah sanayisini kurmasıyla tanınıyor. Filisitin davasında idealist müslümanlara silah sevkiyatı yapan Nuri Kiligil’in İstanbul Sütlüce’de yerleşen fabrikası havaya uçurulduktan yirmi gün sonra Paşa’nın cenazesinin bir parçası Haliç körfezinde bulunsa da cenazenin toprağa verilmesi sırasında İstanbul müftülüğü namaz kılmaya izin vermemişti. Nuri Paşa ve mesai arkadaşlarının toprağa verildiği Edirnekapı Şehitliği’ndeki Nuri Killigil mezarlığı geçtiğimiz sene Eylül ayında yeniden yapılarak 28 Eylül’de cenaze namazı kılındı.

Yeniçağ‘ın edindiği bilgiye göre, Nuri Killigil parkının açılışı için tüm resmi işlemleri İstanbul valiliği kendi üzerine aldığı gibi çağdaş Türk silah sanayiinin önemli bir ismi parkın açılması yönünde büyük destek sağladı. İstanbul’un Haliç kıyısındaki Sütlüce mevkiinde açılacak Nuri Killigil parkında onarım işlerinin kısa sürede başlaması beklenmektedir.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

2.5 K