İşte “süper karbon yayıcı” ünlüler!

Araştırmacılar, kamuoyunca iyi tanınan bazı ünlüleri “zararlı” karbon ayak izleri nedeniyle “süper karbon yayıcı” olarak adlandırdı.

İsveç’in Lund Üniversitesi tarafından yürütülen akademik bir çalışma için uçuş alışkanlıkları analiz edilen 10 yıldız isim arasında Jennifer Lopez, Paris Hilton ve Emma Watson da yer aldı.

Araştırma ekibi verilerini, her bir ünlünün 2017 boyunca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlardan yola çıkarak topladı.

Çok ünlü isimlerin internet platformlarından paylaştıklarını temel alan araştırmacılar, mümkün olan direkt yolları kullanarak ünlülerin ortalamada katettiği hava milini ve oluşturdukları karbon salımlarını tahmin etti.

Seyahat alışkanlıkları incelenen 10 ünlüye yönelik çalışmada en büyük karbon ayak izine sahip kişi Microsoft’un kurucusu milyarder Bill Gates oldu.

Araştırmacılar 2017’de 59 uçak seyahati gerçekleştiren Gates’in 343 bin kilometre yol gittiği tahminini yürüttü.

Gates’in daha önce “haz aldığı ama suçluluk hissettiği” ve “büyük savurganlık” diye tanımladığı özel jetiyle uçtuğunu varsayan çalışma, Gates’in uçuşlarının 2017’de tek başına bin 600 ton karbondioksit ürettiğini hesapladı.

Daha iyi anlaşılması için izah etmek gerekirse, ortalama bir kişi her yıl yaklaşık 10 ton karbondioksit üretiyor.

Bununla birlikte hayırseverliğe son derece odaklanmış olan Gates ve eşi Melinda, 2016’da küresel sağlık, kalkınma ve ABD eğitimiyle ilgili hedeflere 2 milyar dolardan (11,5 milyar TL) fazla bağışta bulundu.

Ünlü iş adamı ayrıca Afrika genelinde 45 ülkeye ulaşan programları destekleyen, liderlerin ve yerel kurumların yoksulluğu azaltmak ve sağlık hizmetlerini iyileştirmek için kendi yollarını belirlemelerine yardımcı olan Gates Vakfı’nı da yönetiyor.

DJ’liğe geçiş yapan sosyetik Paris Hilton, 2017’de toplam 68 uçuşla listede ikinci sırada yer aldı. Hilton söz konusu yıl 170 bin 877 mil kat ederek bin 261 tondan fazla karbondioksit üretti.

Listenin üçüncü sırasındaysa şarkıcı ve oyuncu Jennifer Lopez bulunuyor. Lopez, 2017’de gerçekleştirdiği 77 uçak seyahatiyle 139 bin 187 mil yaparken 105 ton karbondioksit yaydı.

Harry Potter oyuncusu Emma Watson listede 10. sırada yer aldı ve çalışmada değerlendirilen diğer ünlülerden daha az karbondioksit üretti.

Bununla birlikte Watson, 15 tonla yine de sıradan bir kişiden 1,5 kat daha fazla karbondioksit üretmiş oldu.

Araştırmacılara göre Watson 2017’de 14 uçuşla 42 bin 253 mil yaptı. Araştırmada, Watson’ın özel jet kullanmaktan sakındığı ve sadece ticari havayollarını tercih ettiği belirtildi.

Watson’ın halka ilişkiler faaliyetini yürüten yetkili, oyuncunun “seyahatlerinin neden olduğu tüm karbon salımını telafi etmek için ClimateCare.org aracılığıyla ödeme yaptığını” The Independent’a doğruladı.

Araştırmada yer alan diğer ünlüler arasında talk show sunucusu Oprah Winfrey, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Quibi CEO’su Meg Whitman, vefat eden moda tasarımcısı Karl Lagerfeld, yarış pilotu Felix von der Laden ve futbolcu Andre Schurrle bulunuyor.

Çalışmanın başyazarı Stefan Gossling, bulgulardan elde edilen sonuç doğrultusunda ünlülere daha iyi örnek olmaları çağrısında bulundu.

Gossling, şu ifadeleri kullandı:

“Küçük ama giderek büyüyen süper yayıcı grup enerji tüketimlerini artırırken ve bu tür yaşam tarzını da sosyal medya kanallarıyla hoş göstermeye devam ederken iklim kriziyle gitgide başa çıkılamayacak gibi görünüyor (…) Greta Thunberg’in daha önce söylediği gibi ‘Karbon ayak iziniz ne kadar büyükse ahlaki sorumluluğunuz da o kadar büyük’ ve çok enerji tüketen bir faaliyet olarak uçak seyahati bilhassa zararlı ve sosyal açıdan hoş karşılanmıyor.”

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) taraftarı ünlüler 16 Ekim’de kendilerini “yüksek karbonlu hayatlar” sürerken çevresel protestoları destekleyen “ikiyüzlüler” olarak tanımlamıştı.

Aktör Benedict Cumberbatch, Sir Bob Geldof ve oyuncu Sienna Miller’ın da aralarında bulunduğu 100’den fazla ünlü şahsiyet, açık bir mektup imzalayarak, yaşam tarzlarının ve mesleklerinin, Yokoluş İsyanı’nın sona erdirmek için kampanya yürüttüğü “iklim aciliyetine” katkı sunduğunu itiraf etmişti.

Yakın zamanda Yokoluş İsyanı’nın Londra’da uçuşları iptal ettiren ve şiddetli çatışmalara neden olan iki haftalık uzun eylemini destekleyen ünlüler, itirafta bulunmalarına rağmen sessiz kalmayacaklarını da söylemişti.

Independent Türkçe

www.yenicag.info

719