Kanadalı gazetecinin dilinden Çin'in Uygur Türklerine zulümleri

Arnavut asıllı Kanadalı gazeteci Dr. Olsi Jazeji (Jazexhi), Müslüman Uygur Türklerinin Çin tarafından hapsedildiğini, kimliklerini unutmaları ve bir güç oluşturamamaları için baskı altına alındıklarına şahit olduğunu kaydetti.

Uygur Akademisi tarafından organize edilen İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi’nde düzenlenen programda konuşan Kanadalı gazeteci, Çin’de tanık olduklarını ve Doğu Türkistan konusundaki izlenimlerini paylaştı.

Uygur Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Nasir, toplantının açılış konuşmasını yaparken; gazeteci Jazeji’nin Türkiye’ye gelmesinin büyük bir önem taşıdığını belirtti. Nasir, “Şu ana kadar Çin Halk Cumhuriyeti hükumeti, 3 ila 5 milyon Uygur Türkünü çeşitli suçlar yönelterek, 3 yıldır hapiste tutuyor. Kendilerine her türlü işkenceler yapılıyor. Şimdiye kadar bu gerçekler pek anlatılmıyordu. Çin Halk Cumhuriyeti, kendi lehinde haber yapacağına inandığı ülkelerin gazetecilerini ülkesine davet etti. Daha önceden kurgulanmış kamplar gazetecilere gösterildi. Gazeteciler çok güzel karşılanmış, ağırlanmış, kendileri için şovlar hazırlanmış. Ancak vicdan sahibi bazı gazeteciler, Çin güdümünde haber yazmaya direnmiş.” diye konuştu.

www.yenicag.info

856