Kanser: Çağımızın vebası- Dünya Sağlık Örgütü verileri

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2018’de kanser vakaları en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasındaydı. Geçen yıl 9,6 milyon kişi kanserden hayatını kaybetti.

Kanser, kalp hastalıklarından sonra ölüme yol açan ikinci hastalık. Hem dünyada hem de ülkemizde milyonlarca insanın hayatını etkiliyor.

Erken teşhis edildiğinde ise kanser tedavisi daha etkili oluyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda ise kanser hastalığında erken teşhisin ne kadar önemli olduğu konusunda farkındalığın artması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Dünya Sağlık Örgütünün 2018 kanser raporuna göre, son 6 yılda kanser görülme sıklığı 4 milyon daha artarak 18 milyon oldu.

Uzmanlara göre ürkütücü rakamlara rağmen kanserin erken teşhis ve zamanında yapılan kontrollerle önlenmesi mümkün.

Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor ve bunların 8 milyondan fazlası hayatını kaybediyor. 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığına göre, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri değerlendirildiğinde; erkeklerde akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri, kadınlarda ise meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserleri sıralamada yer alıyor.

Çocukluk çağı kanserlerinde ise çocukluk çağı lösemilerinin en sık görülen kanser türü olurken, bunu her iki cinsiyette de lenfomalar ve merkezi sinir sistemi tümörlerinin takip ettiği belirlendi.

www.yenicag.info

925