Karabağ, Lavrov ve Akıl Ermeyen Ülke

Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov Karabağ’ın Rusya işgalinde olduğunu resmen itiraf etti.

Karabağ sorunun çözümü soyut ve “yalnız Azerbaycan’ın iç meselesi” değildir.

Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov 2016 yılının sonuçlarına ait yaptığı basın toplantısında bu açıklamayı yaptı.

Ermeni kökenli bakan 2016 yılının nisan ayında sorun keskinleştikten sonra Ermeni ve Azerbaycan taraflarının çıkarlarını da göz önünde bulundurarak anlaşma yapıldığını ve sorunların araştırılması için temas hattında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin artırılması gerektiğini hatırlattı.

“Ne yazık ki bunun (gerginliğin bir daha tekrarlanmaması) için gereken en ufak bir şey – olayların araştırılması mekanizmi ve temas hattında gözlemcilerin artırılması Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında anlaşma sağlanamadığı için gerçekleşemiyor” – Lavrov belirtmiş.

O bu anlaşmanın sağlanamama nedeninin “o teşkilat temsilcilerine sorulması gerektiği” olduğunu ekledi.

“Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili Birleşik Milletler Teşkilatı Güvenlik Kurumunda sorunun doruk noktasında kabul edilen ve ateşin durdurulmasını talep eden bir sürü çözüm yolları vardır” – Lavrov hatırlattı. Sonunda o çatışma başladığından beri “işgal edilmiş bölgelerin geri alınması için hiçbir halde askeri yola başvurulamaz ve Yukarı Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi talepleri halen geçerlidir” söyledi.

Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanı tüm bunların AGİT Minsk Grubu’nun çok sayılı çözüm yollarında, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları tarafından kabul edilmiş ve imzalanmış başvuru ve belgelerinde saptandığını tespit ettiğine değindi.

“Tartışmanın barış yoluyla çözümü orada tüm ayrıntılarına kadar yazıyor” – diye altını çizen Lavrov işgalci Ermenistan’ın BM kararlarını çiğnediği ve böylesine bir durumda sorunun nasıl çözüleceğini açıklamayı unutmuştur.

Ortaya böylesine bir soru çıkıyor. Eğer Yukarı Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi değilse, o halde bu kimin iç meselesi oluyor? Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabuluculuk yapmak, onları ne savaşmaya, ne barışmaya bırakmayan, böylesine bir yükümlülük almak isteyen Rusya neden bu kadar yırtınıyor? Eğer Moskova Karabağ’la bu kadar ilgileniyorsa belki bu onun iç meselesidir? Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanlığı zamanının çoğu kısmını Azerbaycan ve Ermenistan temsilciliklerini buluşturmakla geçirdiği kadar dünyanın her tarafına yayılmış diplomasi misyonu onun dış politikasıyla bu kadar ilgileniyor mu acaba, Bay Kelenterov? Rusyanın ne kendisini ne de politikasını akıl ermiyor. Kendi rus feylosoflarının söylediği kibi, Rusyayı akılla anlamak mümkünsüzdür.

Yaptığı politikayla Rusya durdukça – Karabağ, Abhazya, Osetya, Kırım, Donbas gibi sorunlar hiçbir zaman çözüm bulamayacaktır. Bu düğümlerin hiçbiri çözğlemeyecek ve bu bölgelerdeki insanlar yine acı çekecekler. Bundan da halklar mağdur olacak, insanlar çatışmaların kurbanına dönüşecekler. Bu çatışmalarsa Rusya’nın emperyalist çıkarlarına hizmet etmektedir.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.2 K