Karabağ sorununun çözümü: ABD mi Rusya mı? - Uzmanlar yorumluyor

21 Haziran`da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve ermeni mevkidaşı Zohrab Mnasakanyan Washington`da bir araya gelecek.

ABD Başkanı Donald Trump`ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da bakanlarla görüşecek. Bolton görüşme hakkında kendi twitter hesabında şunları söyledi:

“Bu haftasonu Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri bakanları arasında gerçekleşecek görüşmeyi sabrsızlıkla bekliyorum. ABD her zaman bölgede barışın ilerlemesine yardım etmeye hazır.”

Dışişleri bakanlarının görşlerinin sonucunu ve Bolton`un görüşmeyle ilgili söylediği sözleri politologlar Gabil Hüseyinli ve Elhan Şahinoğlu YeniÇağ`a yorumluyor…

Gabil Hüseyinli

Gabil Hüseyinli:

“ABD Güney Kafkasya`nın ve burada lider devlet olan Azerbaycan`ın önemini çok iyi anlıyor. ABD buradan bütün Orta Asya devletlerini kontrol etmenin mümkün olduğunu da biliyor. Merkezi Asya devletlerini kontrol etmekse Avrasya kıtasını kontrol etmek anlamına geliyor. ABD`nin stratejisi de Güney Kafkasya`dan Hazar denizi yoluyla Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelere yerleşmek ve böylelikle Rusya`yla Çin arasında büyük devletler sistemi kurmaktır. Buna göre de ABD`nin Karabağ probleminin çözümü için çalıştığını düşünüyorum. Doğru, çözüm bizim istediğimiz şekilde olmasa da Rusya`nın tekliflerinden çok daha iyi.”

Elhan Şahinoğlu

Elhan Şahinoğlu`ysa görüşmenin sonuçsuz olacağını söyledi:

“John Bolton twit atabilir, o kendi aktifliyini göstermek zorunda. Fakat görüşme sonunda bir sonuca varılacağını düşünmüyorum. Ermenistan bütünlükle Rusya`nın etkisi altında. Hatta ABD`de ilerleme olsa bile Rusya, Ermenistan`a ABD`nin teşebbüsüyle bir anlaşma sağlanmasını engelleyecek baskı uygulayacak. ABD`nin bu konuda aktif rol almasına olumlu bakıyorum. Çünkü ABD Azerbaycan`ın arazi bütünlüğünü destekliyor. John Bolton Ermenistan ziyaretinde de açık şekilde “Eğer barış istiyorsanız önce Azerbaycan ve Türkiye`yle ilişkilerinizi normalleştirin” demişdi. Türkiye ve Azerbaycan`la ilişkilerin normalleşmesi ise Dağlık Karabağ probleminin çözülmesinden ve Azerbaycan topraklarının işgaline son verilmesinden sonra olabilir ancak.”

Sehavet Memmed

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

2.4 K