Kazak uzman: "Rusya ve Türkiye arasında çözülemeyecek sorun yok

“Nazarbayev`in Ankara`da gerçekleştirdiği görüşmelerin ne kadar başarılı geçtiği Sochi görüşmesinin sonuçlarına göre belli olacak”.

Kazak uzman Sultanbek Sultangaliyev, Yeni Çağ Azerbaycan`a verdiği demeçte, Rusya ve Türkiye Devlet Başkanları Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan`ın bugün Sochi`de gerçekleştireceği görüşmenin olası sonuçlarını değerlendirdi.

– Putin`le Erdoğan`ın bu görüşmesinden ne gibi beklentiler var? İdlib düğümü çözülecek mi?

– Putin ve Erdoğan görüşme sırasında tabii ki sadece İdlib konusu değil, genel olarak Suriye`deki krizin çözülmesi üzerine müzakereler yapacak. Aynı zamanda görüşmede Orta Doğu politikasıyla ilgili de fikir alış verişinde bulunulacak.

İşin bir diğer ilginç tarafı da, her iki lider dolardan vazgeçme ve karşılıklı ticaretde ulusal para birimlerini kullanma taraftarılar. Bu ekonomik açıdan liderlerin müzakelerinin canlanmasına ve işbirliğinin daha pratik olmasına yol açacaktır.

– Bu konuda Ankara ve Moskova arasında hangi çelişkiler var? Bu sorunları çözebilecekler mi?

– İki ülke ve onların liderleri arasındaki fikir ayrılıkları giderek azalıyor. Bu kapsamda iki uluslararası konuya dikkat çekebiliriz: Suriye konusundaki yaklaşım ve Ermenistan`a yönelik tavır. Diğer tüm konularda meydana gelen çelişkileri mantıklı ve çıkarlara uygun bir şekilde çözmek mümkün.

Erdoğan`ın Sochi`ye ziyareti arefesinde Putin`in yakın müttefiki, Orta Asya`nın hatrı sayılır lideri Nursultan Nazarbayev de Türkiye`ye gitti. Türkiye ve Kazakistan liderlerinin kapalı kapılar ardında müzakere ettikleri konular Sochi`de bir kez daha tartışılacak. Nazarbayev`in Ankara`da gerçekleştirdiği görüşmelerin ne kadar başarılı geçtiği Sochi görüşmesinin sonuçlarına göre belli olacak. Rusya ve Türkiye arasında çözülemeyecek bir konu yok.

– Erdoğan`la Putin`in özel ilişkileri Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkiliyor?

– Erdoğan ve Putin gibi büyük siyasetçiler arasındaki dostluk çok büyük önem arz ediyor. Her iki lider kendi devletlerinin çıkarlarını korumaya çalışıyor. En önemli konulardan biri de onlar kendi çıkarlarını korumaya çalışırken müttefik ülkelerin çıkarlarına zarar vermemeye ve dengeli adımlar atmaya dikkat ediyorlar. Bu anlamda hem Erdoğan, hem de Putin mantıklı düşünen, zeki siyasetçilerdir.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

6.3 K