"Kazakistan, Kırgız ekonomisine yatırım yapan en büyük yatırımcılardan biri" - Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Kırgızistan’a gerçekleştirdiği devlet ziyareti kapsamında Bişkek’te iki ülkenin liderlerinin ev sahipliğinde Kırgızistan-Kazakistan Yüksek Devletlerarası Konsey 5. Toplantısı düzenlendi.

Konuşmasında, Kırgızistan’ın Kazakistan’ın kardeş komşusu olduğunu söyleyen Tokayev şunları kaydetti:

“Binlerce yıl boyunca, atalarımız barış, uyum ve zor zamanlarda yaşadıkları yüzyıllar boyunca güvenilir, güçlü dostluk bağlarıyla birleştik. Bu yapıcı temele dayanarak, şu anda ilişkilerimizi başarıyla kuruyoruz. Kazakistan ve Kırgızistan çok taraflı yapılar ve mekanizmalar çerçevesinde verimli çalışıyor, küresel ve bölgesel istikrar ve işbirliğinin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Ortak bir vizyona sahibiz, uluslararası gündemde birçok konuyla ilgili durumun gelişimine ilişkin b+enzer görüşlerimiz var. Ülkelerimiz arasında yaklaşık 180 anlaşma ve sözleşme bulunan bir adli taban kuruldu. Herhangi bir devletle böyle kapsamlı bir kurumsallaşma yoktur.”

Kazakistan Cumhurbaşkanı, ortak bir sınırın, köklü bir altyapının ve Avrasya Ekonomik Birliği’nde (AEB) ortaklığın varlığının Kazak-Kırgız ekonomik ilişkilerinde önemli olduğunu vurgulayan Kazakistan lideri, “Bu sayede Kazakistan, Kırgızistan’ın dış ticaret hacminde üçüncü sırayı sıkıca işgal ederek Kırgızistan’ın lider ticaret ortağı haline geldi. Buna karşılık, Kırgızistan, Kazakistan’ın Orta Asya ülkelerinden ikinci ticaret ortağıdır. Üst üste üçüncü yıl için cirolarımız istikrarlı bir büyüme göstermiştir. 2015-2018 döneminde, karşılıklı ticaret hacmi % 30 artarak 900 milyon dolara yükseldi. Kazakistan, Kırgız ekonomisine bir milyar dolardan fazla yatırım yapan en büyük yatırımcılardan biri. Kazakistan sermayesinin katılımı ile yaklaşık 2 bin işletme Kırgızistan’da faaliyet gösteriyor. Kazak yatırımcıları madencilik, işleme, inşaat endüstrisi, ticaret ve bankacılık sektöründe temsil edilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan’da Kırgızların katılımıyla binden fazla işletmenin aktif olarak faaliyet gösterdiğini ve bunun da Kazakistan ekonomisinin gelişimine önemli bir katkı yaptığını söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, “Bu göstergeler olumlu bir eğilim ve kooperatif ilişkilerinde bir artış olduğunu göstermektedir.” dedi.

Sınır bölgeleri arasındaki işbirliğinin sistematik ve kardeşlik ruhu içinde geliştiğine dikkati çeken Tokayev, “Sürekli büyümekte olan ikili ticaretin yaklaşık % 50’sini oluşturuyorlar. Tüm bu başarılar bir kez daha devletlerimiz arasındaki işbirliğinin özel durumunu doğrulamaktadır.” ifadelerini kullandı.

www.yenicag.info

571