Kazakistan`da Çin karşıtı gösteriler: "Çin ülkedeki iş imkanlarını zedeliyor"

Kazakistan’da Çin yayılmacılığına karşı Janaözen şehrinde başlayan ve ülke geneline yayılan Çin karşıtı gösteriler 2’nci haftasına girdi.

Janaözen şehrinde 9 Eylül 2019 tarihinde de toplanan kalabalık Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in 10 Eylül 2019’da başlayacak 2 günlük Çin ziyaretini protesto etti. Janaözen’de toplanan Kazaklar, Çin yayılmacılığına dikkati çekerek hükûmetin Çin yatırımlarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.

Janaözen meydanında toplanan işçilerden bazılarının greve gittiği öğrenildi. Janaözen Hükûmet Konağı’ndan resmi görevliler göstericiler ile bir araya gelerek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.

Göstericiler, Çin’in yatırımlarıyla beraber binlerce vatandaşını da ülkeye sokarak ülkedeki iş imkanlarını zedelediğini ifade etti. Çin yerine işçisini kendi ülkesinden getirmeyen Batılı ülkeler ile yatırım anlaşması yapılması gerektiği belirtildi.

Uzmanlara göre Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlar ile beraber Kazak Türklerine yaptığı zulümler Kazakistan’da Çin karşıtlığını arttırdı. Çin’in yabancı işçi getirmesi de Kazak işçilerde işsizlik korkusu oluşturuyor.

www.yenicag.info

807