Kazakistan’ın Aktepe bölgesinde bulunan İskit Kağan’a ait mezarda (Kurgan) yeni bir Altın Elbiseli Adam bulundu.
Toplam 15 mezarın bulunduğu Kurgan’daki arkeolojik kazılar ağustos ayında başlamıştı. Henüz bu 15 mezardan sadece dördünde kazı çalışmaları devam ediyor. Arkeoloji ekibi, planlanan mezarlardan birinde yürüttüğü kazı çalışmalarında 5 metre derinlikte 70 santimetre çapında yeni bir “Altın Elbiseli Adam”a ulaştı. Altın Elbiseli Adam kalıntısının, bir Saka/İskit askerine ait olduğunu tahmin ediyor.
Ayrıca mezar içerisinde bulunan altın kaplama kemer, zırh ve çeşitli ürünler de yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarıldığı bildirildi. Arkeolojik kazısı gerçekleştirilen bölgenin, tarihsel verileri göz önünde bulundurulduğunda tarihi M.Ö. 5. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor.
Samatya dönemine ait bir de anıt bulunan bölgede araştırmalar devam ediyor.
İlk Altın Elbiseli Adam’ın elbisesi ve onunla birlikte gömülen altın ve gümüş eşyaları, 1969 yılında Kazakistan’ın Almatı ilinin yakınında Issık Göl’ün yakınındaki Issık Kasabası’nda bulundu. Bu nedenle “Altın Elbiseli Adam”ın bulunduğu kurgana Issık (Esik) Kurgan denilmiştir. “Altın Elbiseli Adam”ın kurganından çıkarılan ve üzerinde Ön-Türk alfabesi ile yazılmış bir yazı bulunan çanak, hem bu eserlerin bir Türk sanatı olduğunu göstermiş hem de Türk yazılı tarihini çok daha eski yüzyıllara dayandığını ispatlamıştır.
Yapılan incelemeler sonucunda kurgandan çıkan eserler ve üzerinde Göktürk alfabesi ile yazılmış, “Khan Uya üç otuzı (da) yok boldı. Utugsi tozıltı” (Tigin, 23’ünde öldü. Esik halkının başı sağ olsun) yazısı bulunan gümüş çanak MÖ. 5’inci, 4’üncü yüzyıllara tarihlenmiştir.
Uzmanlar Orhun Abidelerinden bin yıl öncesine dayandığını belirtmektedir.
Yıllar içerisinde ülkenin farklı bölgelerinde yapılan arkeolojik kazılarda altın elbiseli adam mezarlarının yanı sıra “Altın Kadın” mezarlarına da rastlandığı bildiriliyor.