Kazakistan`dan Kırgızistan`a petrol konusunda kısıtlama

Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, “Kazakistan, yeniden ihracat için petrol iracatına izin vermeyecek.” dedi.

Kırgızistan’a ihraç konusunda gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Bozumbayev, Kazakistan’ın Kırgızistan’ın yeniden ihracat için petrol ihraç etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Kırgızistan’a resmi bir benzin ihracatı bulunmamadığına dikkat çeken Kazak yetkili, “Gri ihracat var, bu şemaları biliyoruz. Bu bağlamda, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Komitesi, Maliye Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile ortak bir anlaşma imzaladık ve hafif petrol ürünlerinin kara yoluyla ihracatı konusunda kısıtlamalar getirdik. Orada da petrol ihracatından bahsediyoruz. Kırgızistan’a petrol gönderirsek, bu da gümrüksüz (AEB üyesi), bütçemiz ton başına ortalama 60 dolar kaybedebilir.

Ancak daha sonra bu petrol ürünlerinin ihracatı tekrar yapılmamalıydı. Petrolümüzü almak, işlemek ve daha sonra Tacikistan veya Afganistan’a bir yere benzin veya dizel yakıt satmak görevsiz değildir. Başka birinin sponsoru olmayacağız. “Yeniden ihracat olmayacak, ihtiyaçlarınız için küçük bir miktar alacaksınız ve bu iş tamamdır” diyoruz. Onlar aynı fikirde değiller.” diye konuştu.

Enerji Bakanı, Kazakistan ile Kırgızistan arasındaki müzakerelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

www.yenicag.info

759