Kırgız lider Ceenbekov, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, resmi temaslarda bulunnmak üzere Bişkek’e gelen Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Siyaset Bölüm Başkanı Daniyar Sıdıkov, Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov, Kırgızistan’ın Macaristan Büyükelçisi Bakıt Cusuov ve Macaristan heyetinin de yer aldığı görüşmede, ülkeler arasındaki ikili işbirliğinin güncel konuları ele alındı.

Kırgızistan lideri, görüşmede, ülkeler arasında son yıllarda Kırgız-Macar ilişkilerinin hızla gelişmesinin Eylül 2018’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ülkeyi ziyaret etmesine katkı sağladığının altını çizdi.

Sooronbay Ceenbekov, Macaristan ile işbirliğinin artırılmasının Avrupa Birliği (AB) kurumlarıyla işbirliğini güçlendireceğini vurguladı.

Ceenbekov ayrıca, ticaret, ekonomik, kültürel, insani ve yatırım alanları dahil olmak üzere tüm öncelikli alanlarda Macaristan ile verimli işbirliğine hazır olduğunu ifade ederek, Macaristan’ın Bişkek Büyükelçiliği’nin açılmasının dostluk ilişkilerinin ve ortak etkileşimin güçlendirilmesine yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Macaristan tarafının Kırgızistan dahil Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine öncelik verdiğini belirten Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan’ın Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Nisan 2020’de resmi ziyaretini dört gözle beklediğini vurguladı.

Szijjarto, beklenen ziyaretin ikili ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine getireceğine olan güvenini dile getirdi.

Peter Szijjarto, Macaristan’ın vergi reformu konusunda Kırgızistan kamu görevlilerini kabul etmeye ve eğitmeye hazır olduğunu, yatırım işbirliğini geliştirdiğini ve ihracat potansiyelini artırdığını vurguladı. Ayrıca, Macar üniversitelerindeki yerli öğrenciler için eğitim kotalarını artırmaya hazır olduğunu belirtti.

www.yenicag.info

604