Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, “Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na 75 yıl. Kırgızistan’ın Birleşmiş Milletler ile işbirliğinin sonuçları ve beklentileri” konulu forum düzenleniyor.
Forumda, tebrik konuşması yapan Devlet Başkanı Ceenbekov, Kırgız diplomasisinin tarihine değindi.
Tarihsel kaynakların, diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerin kökenlerinin 643 yılında bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, “Cömert Manas’ın her zaman komşu halklarla dostça ilişkiler kurmaya çalıştığı bilinmektedir. Göçmen Kırgız halkının bir tür ansiklopedisi olan eşsiz Manas Destanı, günümüzde kullanılan, örneğin “büyükelçi”, “elçiler”, “çevirmen” vb. gibi kavramları içermektedir. Özel statüleri göz önüne alındığında, cezai tedbirlerin uygulanmasına izin vermemek için özenle davranıldı.
Cömert Manas adına barış ve halkının ve devletinin iyiliği için mümkün olan her şekilde sadece dostça değil, aynı zamanda komşularla olan aile ilişkilerini de güçlendirdi. Büyükelçilerin misyonu, yüzyıllardır ruh hallerinin derinliklerinde, özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını onurlandıran devlet olma fikrini besleyen Kırgızlar için özellikle önemli bir rol oynadı.” şeklinde konuştu.
Sooronbay Ceenbekov, derin bir geleneğin sürdüğünü, 18. yüzyılda Kırgızların uzak görüşlü liderlerinin Çarlık Rusyası ile diplomatik ilişkiler kurma çabalarına başladığına dikkati çekti.
Ceenbekov, “Bu konuda Atake biy (Rusya ile dostane ilişkiler kurulmasının başlatıcısı olarak tarihe geçen Sarıbagış kabilesinin lideri) 1875’te St. Petersburg’a elçileri göndererek ilk adımı attı. Bu tür girişimler kesintisiz devam etti ve 1855’te Kırgızların Rusya’ya gönüllü katılım süreci başladı. 1913’te, Kırgız halkının devlet adamı, ünlü düşünür ve diplomatı olan Kıdır ake Baysarı Uulu Romanov hanedanının 300. yıldönümünü kutlamak için konuk olarak davet edildi. Sovyet iktidarı yıllarında, Kırgız halkının önde gelen diplomatlarından oluşan galaksinin tamamı büyüdü ve eski neslin görkemli yoluna devam etti.” ifadelerini kullandı.
KABAR