Kırgızistan Başbakanı Abılgaziyev: “Eğitim, müreffeh bir ülkenin anahtarıdır”

Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev, “Eğitim, müreffeh bir ülkenin anahtarıdır.” dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Hükümet Başkanı Abılgaziyev, Oş bölgesine bağlı Aravan ilçesindeki yeni okulun açılış törenine katıldı.

Başbakan, törende yaptığı konuşmada, “Bugün dünyada en önemli servet petrol veya altın değil, eğitimdir. Eğitim olmadan kişi başaramaz, kendini kişi olarak tanıtamaz. Eğitimin ilk günlerinden itibaren, çocukların ülkelerini, ev köylerini veya şehirlerini geliştirmek için öğrenme sevgisi, kaliteli bir eğitim alma arzusu aşılaması gerekir.” diye konuştu.

Bu yıl 100’den fazla eğitim kurumu olmak üzere ülke çapında yaklaşık 400 sosyal tesis inşa edildiğini kaydeden Hükümet Başkanı, “Tüm bu yapılar, her koşulda tek tip standartlara göre inşa edilmiştir ve hiçbir şekilde büyükşehir okullarından daha düşük değildir. Ama bir başkasını not etmek istiyorum ki, bir okul inşa etmek, okulun içeriği, yani kaliteli bir eğitimi yoksa neredeyse hiçbir şey ifade etmez. Öğretmenlere büyük bir rol verilir. Çocuklarımızın ne tür bir eğitim alacağı sadece size bağlıdır. Şimdi, bilgi teknolojisi çağında, çoğu çocuk internetten bilgi çekiyor. Umarım öğretmenler çağımızın en son başarılarını çalışmalarında aktif olarak kullanacak ve öğrencilerin sorularına kolayca cevap verecektir.” ifadelerini kullandı.

Abılgaziyev, bu yılın Ekim ayından itibaren öğretmenlerin maşı yüzde 30 arttığını sözlerine ekledi.

Aravan ilçesinde 225 öğrenci için tasarlanmış olan orta okulun inşaatı 2014 yılında başladı. Devlet bütçesi tarafından inşa edilen okul maaliyeti 40.5 milyon som.

www.yenicag.info

828