Kırgızistan bu yıl et, süt ve bal ihracatını artırdı

Kırgızistan bu yıl et, süt ve bal ihracatını artırdı.

KABAR Haber Ajansı binasında basın toplantısı düzenleyen Veteriner ve Bitki Sağlığı Güvenliği Devlet Müfettişi Kalısbek Cumakanov, Kırgızistan’da 2 bin 656’sı özel olmak üzere 3 bin 766 veterinerin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Ülkede standartlara uygun 8 mezbaha çalıştığını ifade eden Cumakanov, “Ülkedeki kesimhaneler tarım ürünleri ihraç etme hakkı veren sicile dahil ediliyor. Bu kayıtta et, süt, bal, balık üretimi yapan 114 işletme bulunuyor. Özel veteriner hekimlerle ilgili düzenlemeler var. Sertifikalar verilirken hizmetlerin kalitesi arttı, Girişimciler yurtdışından gümrük kontrolünden geçerken artık sorun yaşamıyor.” şeklinde konuştu.

Cumakanov ayrıca, 2019 yılında 800 tonu İran’a, Kuveyt’e ve Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) olmak üzere 2 bin et ürünü ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

Kalısbek Cumakanov, “Ayrıca, Kırgızistan geçen yıl 2 bin tondan fazla balık ihraç etti, bal ihracatını artırdı ve Çin, BAE, Kuveyt, Katar, Japonya ve Kanada gibi ülkelere 510 tondan fazla çıktı. Ayrıca, süt ürünleri ihracatı 4 bin tona yükselmiş ve yaklaşık 30 bin ton olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

KABAR

www.yenicag.info

1.1 K