Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, İstanbul Başkonsolosunu görevden aldı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov’u görevden aldı. Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un bu karar ile ilgili bir neden belirtilmedi. Erkin Sopokov, Nisan 2017’den beri Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu görevini yürütüyordu.

Görevden almanın arkasında 10 Kasım 2019 gecesi İstanbul Fatih’te gerçekleşen suikast ve suç mahallinde bulunan Kırgızistan Başkonsolosluğuna ait aracın olduğu belirtiliyor. Suikaste uğrayan Uygur Türkü Samet Erkin’in, o gece Başkonsolos Sopokov’a ait diplomat plakalı bir aracı kullandığı iddia edilmişti.

Ayrıca suikaste uğrayan Erkin’in, Kırgızistan’da yolsuzluğa karıştığı ve birçok bürokrat ile çeşitli kara para aklama işlerinde bulunduğu öğrenildi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı da yaşanan gelişmeler sonrasında bir açıklama yaptı. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’da Çin vatandaşı Uygur Türkü Samet Erkin’in öldürüldüğü yerin yakınında bulunan Range Rover otomobilin plakasının, Kırgızistan Başkonsolosluğuna ait olduğunu doğruladı.

Bakanlığın açıklamasına göre, Ekim ayının sonlarında, Kırgızistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov, kayıt silme ve diplomatik plakayı iade etme sürecini ihlal ederek, Range Rover aracını Ramadan Turizm galerisine satış yapmak üzere teslim etti. Sopokov, arabanın neden cinayet mahalline yakın yerde olduğunu açıklayamadı. 12 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov’u görevinden aldı.

Dışişleri Bakanlığı, bu süre zarfında resmi görevlerin yerine getirilmemesiyle ilgili olarak kendisine cezalar verildiğini bildirirken, Sopokov ve başkonsolosluk şoförü İ. Havazov’un, trafik ve araç kullanma kurallarını defalarca ihlal ettiğini, bu nedenle de Sopokov’a uyarı verildiğini ve Havazov’un ise işten atıldığını belirtti. Ayrıca denetim sonuçlarına göre, Sopokov’un 2017 yılı için vergi beyannamesinde bulunmadığı ifade edilirken, Dışişleri Bakanlığının, Cumhurbaşkanına İstanbul Başkonsolosunu görevden almasını önerdiği kaydedildi.

www.yenicag.info

705