Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov: "On yılda Türk Keneşi çok yol kat etti"

Azerbaycan’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesinde konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, “Kazakistan kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” statüsünü verme kararı tarihi ve doğrudur.” dedi.

Toplantıda konuşma yapan Ceenbekov, şunları kaydetti:

“Bugün Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’in Konseyin yeni üyesi olarak yer almasından memnuniyet duyuyorum. Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i “Türk Keneşi Onursal Başkanı” olarak yer almasından dolayı tebrik ederim. Nursultan Abişeviç, sizi dünya arenasında yerini almış en etkili kişi olarak ilan edersem yanılmayacağım. Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı girişimi sırasında Türk Keneşimiz kuruldu. Bilgeliğiniz ve zengin tecrübeniz, Türk Keneşi’nin oluşumuna özel bir katkı yaptı. Bugünün, Sayın Nazarbayev’e “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” statüsünü verme kararını tarihi ve doğru diye düşünüyorum.”

Yedinci Zirvenin jübile bir etkinliği alduğunun altını çizen Ceenbekov, “Azerbaycan’ın Nahçıvan şehrinde Türk Keneşi’nin kurulmasına dair Anlaşma’nın imzalanmasından bu yana 10 yıl geçti. Bu nedenle, bugünkü toplantının Türk Konseyi’nin kurulduğu Azerbaycan ülkesinde yapılması çok semboliktir. On yılda Organizasyonumuz çok yol kat etti. Türk Konseyi Sekretaryası’nın kurulmasından bu yana, Türk dili konuşan devletlerin Parlamenterler Asamblesi, Türk Akademisi ve Türk Kültürü ve Mirası Fonu ve diğer yapılar başarıyla işlenmiştir.” şeklinde konuştu.

www.yenicag.info

592