Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov Türk Keneşi Genel Sekreteri Amreyev ile bir araya geldi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Türk Keneşi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Bağdat Amreyev’i makamında kabul etti.

Görüşmede, Kırgızistan ile Türk Konseyi arasındaki ilişkiler ele alındı.

Amreyev, görüşmede, Kırgızistan’ın Türk Keneşi’ne başkanlığındaki sonuçları ve ayrıca Sekreterliğin 14-15 Ekim 2019’da Azerbaycan’da yapılacak olan Türk Konseyi 7. Zirvesi’ne hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ceenbekov, bugünkü görüşmenin, Türk Konseyi Genel Sekreterinin 3 Ekim Nahçıvan Anlaşmasının 10. yıl dönümünün sembolizmine dikkat çekti.

Kırgızistan’ın Türk Konseyi’ne başkanlığının Keneşin tarihindeki en başarılı olduğunun altını çizen Amreyev, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Macaristan’ın gözlemci statüsü kazandığını ve Özbekistan’ın Örgütün tam üyesi olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda, Türk Keneşi’nin Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Avrupa ofisi açtığı kaydedildi.

Ayrıca, Türk Keneşi’nin 10 yıldan fazla bir süredir düzenlemiş olduğu 55 etkinliğin Kırgızistan’ın başkanlık ettiği dönemde 15’i gerçekleştirildiği vurgulandı.

Bağdat Amreyev, mevcut Türk Keneşi Başkanı, yani Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının talimatıyla, Sekreterliğin ekonomik alanda işbirliğini kurumsallaştırmak için aktif olarak çalıştığına dikkat çekti. Özellikle, Türk Konseyi Türk Yatırım ve Entegrasyon Fonu kavramı onaylandığı ve nihai taslak kurucu belgeler geliştirildiği kaydedildi. Türk Keneşi’nin kuruluşundan bu yana ilk kez, 2019 Temmuz’unda İstanbul’da açılan ortak bir Türk Ticaret ve Sanayi Odası kurulduğu vurgulandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne üyeliğinin tarihsel öneminin yanı sıra, bu yıl Eylül’de Budapeşte’de Türk Konseyi’nin Avrupa ofisinin açıldığına dikkat çekerek, daha önce de belirtildiği gibi, Özbekistan’ın katılımı Türk Keneşi’nin faaliyetlerine yeni bir soluk getireceğini ve Türk Dili Konuşan Ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine yardımcı olacağının altını çizdi.

www.yenicag.info

496