Kırgızistan, ilk kez UNESCO’nun Yürütme Kurulu’na seçildi

Kırgızistan, ilk kez 2019-2023 dönemi için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 58 üyeli en üst düzey icra organı olan Yürütme Kurulu’na seçildi.

İlgili karar, 20 Kasım 2019 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) 40. Genel Konferansı oturumunda alındı.

Dışişleri Bakanlığı basın hizmetinden yapılan açıklamaya göre, 12-27 Kasım tarihleri arasında 195 üye devletin temsilcilerinin katılımıyla yapılan oturumda, Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov’a UNESCO’dan Sorumlu Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Sabira Soltongeldiyeva, Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov ve UNESCO’nun Kırgızistan İlişkili Okul Temsilcileri eşlik etmişti.

Oylama sonuçlarına göre, Kırgızistan, 2019-2023 dönemi için UNESCO Yürütme Konseyi adaylarını aday gösteren Asya-Pasifik bölgesi ülkeleri arasında ikinci sırayı aldı. Kırgızistan Cumhuriyeti’ne 180 ülkeden 157 ülke oy verdi.

Kırgız Cumhuriyeti heyeti, seçim kampanyası kapsamında, resmi bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyona, UNESCO üye devletlerin başkanları ve temsilcileri katıldı. Resepsiyonun yanı sıra konser ve Kırgızistan’ın UNESCO çerçevesinde faaliyetleri hakkında resim sergisi organize edildi.

1992’de UNESCO’ya üye olan Kırgızistan, UNESCO çerçevesinde aktif olmuştur: 2012’den 2016’ya kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasıyla İlgili Hükümetlerarası Komite’ye seçildi; ve 2017’den beri, ülke aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Komitesi’ne ve UNESCO Uluslararası İletişim Programının Hükümetlerarası Konseyi’ne üyedir.

UNESCO, bir BM eğitim, bilim ve kültür uzmanlığı kuruluşudur. UNESCO Yönetim Kurulu, Örgütün yönetim organı olup, dört yıllığına seçilen 58 Üye Devletten oluşur.

www.yenicag.info

565