Kırgızistan ve Almanya Dışişleri Bakanları Berlin`de bir araya geldi

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Berlin’de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı basın hizmetinden yapılan açıklamaya göre, Berlin’de bugün başlayan Yeşil Orta Asya Uluslararası Konferansı çerçevesinde bir araya gelen Aydarbekov ile Maas, çevre diplomasisi konusunu ele aldı.

Bakan Aydarbekov’un Berlin’e çalışma ziyareti, Orta Avrupa için yeni Avrupa Birliği Stratejisi kapsamında Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın yeni girişimi “Yeşil Orta Asya” konulu konferansa katılmaya başladı.

Almanya’nın başkenti Berlin’in ev sahipliği yapacağı Yeşil Orta Asya Uluslararası Konferansı’na Almanya, Orta Asya ülkelerinden ve Afganistan Dışişleri Bakanları katılacak. Bakan Aydarbekov’un Berlin ziyaretinde Berlin’de Kırgız-Alman İşbirliği Bakanı’nın bir dizi toplantısı gerçekleşecek.

Cengiz Aydarbekov ile Heiko Maas arasındaki görüşme 27 Ocak’ta Berlin’de düzenlendi. Görüşmede, Kırgız Cumhuriyeti lideri Sooronbay Ceenbekov’un Almanya’ya resmi ziyaretinde varılan anlaşmaların hayata geçirilmesi ele alındı ve bölgesel işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede ayrıca, Orta Asya’daki yeni Avrupa Birliği Stratejisi uyarınca uygulanacak olan Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın “Yeşil Orta Asya” girişimi çerçevesinde iklim değişikliği, eriyen buzullar, çevre koruma ve su kaynakları konusunda işbirliğine özellikle dikkat çekildi.

Taraflar, yukarıda bahsedilen Alman Yeşil Ekonomi Girişimi çerçevesinde ortak projelerin uygulanmasının öneminin altını çizdi.

Aydarbekov, Alman mevkidaşı Maas’ı Kırgızistan’ın bu yıl ev sahipliği yapacağı Avrupa Birliği – Orta Asya 1. Ekonomik Forumu’na davet etti.

Kırgız-Alman işbirliğinin gelişme düzeyinden duydukları memnuniyeti dile getiren Bakanlar, kültürel ve insani işbirliğini genişletme gereğini belirtti.

www.yenicag.info

585