Kırgızistan ve Lüksemburg Dışişleri bakanları görüştü

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Cengiz Aydarbekov, görevinde ilk kez Lüksemburg Büyük Dükalığı Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn’un davetiyle Lüksemburg’u ziyaret etti.

Dışişleri Bakanlığı basın hizmetinden yapılan açıklamaya göre, ziyaret sırasında Aydarbekov, Asselborn ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Görüşmede, Kırgızistan ile Lüksemburg arasında ikili ve çok taraflı işbirliği kurulması konuları ele alındı. Ayrıca, ülkeler arasındaki yasal çerçevenin genişletilmesinin önemi ve işbirliği alanında ikili ilişkileri geliştirmek için farklı düzeylerde karşılıklı ziyaretlere duyulan ihtiyaç kaydedildi.

İkili ekonomik işbirliğinin daha da genişletilmesi önceliğini vurgulayan Bakan Aydarbekov, 2020 yazında Bişkek’te yapılması planlanan “Orta Asya – Avrupa Birliği: Yeşil Ekonomi Çalışma Alanında Ortaklık” konulu ilk Ekonomik Forumuna davet etti.

Aydarbekov ile Asselborn arasında düzenlenen görüşmede ayrıca, uluslararası örgütler çerçevesinde iki ülkenin etkileşimi ve uluslararası gündeme ilişkin görüş alışverişi konusunda geniş bir diyalog gerçekleştirildi.

Taraflar, Kırgızistan’ın Lüksemburg Büyükelçisi olarak çalışan tanınmış çağdaş, dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un ikili ilişkilerinin geliştirilmesine katkısını memnuniyetle kaydetti. Bakan Aydarbekov, Lüksemburg’un başkent caddelerinden birine Aytmatov’un adını verme kararından dolayı Lüksemburg tarafına teşekkür etti.

Ayrıca, görüşmede, bölgeler arası etkileşimi geliştirme yolları, özellikle Kırgızistan’da aynı adı taşıyan Lüksemburg köyü ile bağ kurma yolları da dikkate alındı.

Bakanlar, hava iletişimi ile vergi ve bankacılık sektörlerinde ikili anlaşma taslaklarının hazırlanması konularını görüştü.

www.yenicag.info

733